- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii cu boli rare și oncologice vor drept la viață. Zeci de bolnavi dau statul în judecată, anual, pentru medicamente decontate

10 Sep, 23:37 • Preda Silvia
Zeci de bolnavi din România dau în judecată statul român, ca să obţină gratuit medicamentele vitale care nu se găsesc în ţara noastră sau nu sunt decontate.
Românii cu boli rare și oncologice vor drept la viață. Zeci de bolnavi dau statul în judecată, anual, pentru medicamente decontate

Pacienţii cu afecţiuni oncologice, dar şi cei cu boli rare sunt nevoiţi să meargă în instanţă pentru a avea acces la cele mai noi medicamente, informează Antena 3 CNN.

Mama Larisei, o pacientă care se luptă cu o formă avansată de cancer, a dat România în judecată pentru tratamentul fiicei sale.

Pe noi ne costă 13.000 lei pe lună, am reușit să-l plătim doar 6 luni, ne-am dat seama că nu vom putea face față prea mult timp și am hotărât să dăm statul în judecată.

Undeva la două luni de la deschiderea procesului, Curtea de Apel Pitești a obligat statul în a-i plăti tratamentul mamei pe perioada procesului, un proces care este încă în desfășurare”, a declarat Chenda Larisa.

Citește și: Atenție la falsele medicamente ce promit vindecarea cancerului! Escrocii ne expun la un pericol imens

medicamente
medicamente

Bolnavii din România dau statul în judecată pentru a obţine medicamente vitale

Și Alina de la Asociaţia Oamenilor Mici a dat personal statul în judecată pentru a-i oferi copilului ei accesul gratuit la un tratament care poate costa mai mult de 286.000 de euro pe an. Băiatul ei de 14 ani are o boală genetică extrem de rară.

În momentul de față, băiețelul meu și alți 15 copii au început tratamentul cam de maxim două săptămâni și vor mai urma și alții. Dacă momentan asta e singura soluție, nu avem ce face. Pacienții din asociația noastră, respectiv cam 50 de pacienți, urmează să dea statul în judecată”, a declarat Alina Tătucu, Asociația Oamenilor Mici.

Toți pacienții care primesc de la medic o recomandare pentru un medicament salvator care nu este în România ori care nu este decontat pot da statul român în judecată.

Anual, zeci de bolnavi dau statul în judecată pentru a obține dreptul la viață, adică se luptă în instanță cu Ministerul Sănătății, Guvernul României, Agenția Națională a Medicamentului și Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Peste 90% dintre cazuri sunt câştigate de pacienţi prin ordonanţa preşedinţială.

România se află printre ultimele țări din Europa cu privire la accesul la medicamente de ultimă generație.

Vezi și: Pensionarii care pot beneficia de medicamente compensate cu 90%. Se majorează plafonul!