Nivelul atins vineri, 14 octombrie, este cel mai ridicat din 2022, consemnat după șapte zile de creștere consecutivă. În ziua anterioară, joi, 13 octombrie, indicele ROBOR era cotat la 8,15%.
Pe 1 august, ROBOR la trei luni a depășit prima dată în acest an pragul de 8% şi a atins cea mai ridicată valoare din ultimii 12 ani. De atunci, indicele a oscilat în jurul valorii de 8%. La începutul acestui an, pe 3 ianuarie, ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.
În situațiile în care românii întâmpină dificultăți în plata ratelor, aceștia pot alege refinanțarea, amânarea cu 9 luni a plății ratelor sau trecerea de la ROBOR la IRCC.
Te-ar putea interesa și: Ratele românilor vor ajunge la un nivel istoric. Reprezentant BNR: „ROBOR la trei luni va ajunge la 8.5%”
În ceea ce privește indicele IRCC, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a avertizat că acesta va depăși valoarea de 5% la finalul anului în curs.
Actualmente, IRCC este 4,06%, aproape dublu faţă valoarea atinsă în trimestrul 1, care era 2,65%. Singurul inconvenient în ceea ce privește decizia de a trece la acest indice este că, odată ce o persoană renunță la ROBOR și trece la IRCC, nu va mai putea reveni la ROBOR.