- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii din diaspora se întorc acasă! ”Mulți care sunt plecați apreciază de fapt ce nu au”

12 Oct, 09:16 • Mălureanu Rebecca
O parte mare a românilor din diaspora, se gândesc să revină acasă. Foarte mulți, o fac din motive diverse, precum cele economice sau cele personale, redescoperind valoarea traiului în România.
Românii din diaspora se întorc acasă! ”Mulți care sunt plecați apreciază de fapt ce nu au”

Foarte mulți români se reîntorc acasă din străinătate, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS). Numărul cel mai mare de români din diaspora care au luat această hotărâre, s-a înregistrat în anul 2022, ajungând la 190.205 persoane, din totalul de de 293024. Motivele pentru care își regândesc întoarcerea sunt fie bazate pe noi oportunități de muncă găsite în România, fie după ani petrecuți departe, dorul de casa și dorința de a fi alături de familie se amplifică.

Românii din diapora revin acasă!

Marcel Ciolacu a afirmat că țara noastră are cea mai mare diasporă din Europa, circa 6,5 milioane de români trăiesc în afară. În plus, șeful Executivului a menționat că cel mai probabil clasa politică este responsabilă de asta, dar țara noastră are nevoie de oameni cu o atitudine occidentală privitoare la muncă.

”Se întorc românii acasă, sunt ceva statistici pozitive și încurajatoare în acest sens, dar încă suntem departe, având în vedere numărul foarte mare de români plecați de-a lungul ultimelor două decenii. În continuare se pleacă afară, vedem acest lucru nu doar din statistici, ci și din succesul anunțurilor de recrutare pentru afară, anunțuri prezente acum și pe platformele autohtone. Totuși, trebuie să vedem partea pozitivă a lucrurilor. Deși nu putem să vorbim despre o inversare a trendului, se întâmplă și lucruri bune”, a spus Sorin Faur, expert HR, pentru Ziare.com.

Putem observa ca piața de muncă din România, își menține lipsa de resurse umane calificate, fiind unul din motivele pentru care țara apelează la muncitori străini, care se mulțumesc și cu salarii minime. Foarte des, aceștia acceptă să lucreze la locuri de muncă la care românii nici nu s-ar uita.

”Deși lucrătorii din Asia vin pe salarii mai mici, pe lângă problemele administrative ale aducerii lor și apoi, obligațiile legale aferente condițiilor ce trebuie oferite acestora, rămân două probleme importante: integrarea lor în cultura și climatul de muncă din România și faptul că nu poți aduce lucrători pe anumite domenii, unde nivelul de specializare, cunoașterea limbii române și studiile de specialitate sunt condiții necesare. Sunt deci foarte multe oportunități, practic în toate domeniile și industriile, pentru fiecare nivel de pregătire și calificare în parte”, mai spune specialistul.

Diapora română
Diapora română

Care sunt opțiunile de angajare în România?

Românii care se întorc din străinătate, au totuși un beneficiu, ținând cont că au acumulat experiență internațională, cunoștințe tehnice și profesionale, dar și abilități „soft”, ca flexibilitatea culturală și reziliența.

„Opțiunile de angajare sunt sectoarele industriale și tehnice. Cei care au lucrat în construcții, inginerie sau producție în străinătate sunt adesea căutați în România, deoarece există deficit de personal calificat în aceste domenii. România devine tot mai atractivă pentru angajații din IT sau servicii datorită expansiunii sectorului tehnologic, dar și pentru domeniul antreprenoriatului. Piața muncii din România poate fi mai puțin dinamică decât cea din străinătate, iar uneori, salariile sau oportunitățile de creștere nu se ridică la nivelul așteptărilor celor reveniți”, explică expertul în resurse umane.

Majoritatea companiilor de la noi oferă și alternative de muncă de la distanță, dând acces românilor să colaboreze cu angajatori din alte state. Recrutorii sfătuiesc să nu-și piardă încrederea și să urmărească anunțurile pe platformele de recrutare.

”Este extrem de important ca cei care se întorc să-și actualizeze CV-ul, profilul de LinkedIn, să se (re) conecteze cu piața din România, să-și (re) evalueze competențele și să-și adapteze așteptările la piața locală. De asemenea, rețelele de contacte și platformele de recrutare online pot fi utile în găsirea oportunităților”, mai adaugă Corina Neagu, expert HR, pentru Ziare.com.

Într-o altă ordine de idei, experții afirmă ca adaptarea în străinătate este foarte dificilă pentru unii români, o parte nereușind acest lucru și stând din disperare. Cei care au plecat cu alți membrii ai familiei, le-a fost mai simplu, mai ales dacă știau să vorbească o limbă străină.

„Întoarcerea poate fi temporară, iar acești români se pot reîntoarce în străinătate după o perioadă de încercare de reintegrare. Totuși, mulți reușesc să-și creeze un nou început în țară, adaptându-se și contribuind la îmbunătățirea economiei locale”, a conchis Sorin Faur.

Vezi și: Ciolacu asigură românii că banii din PNRR sunt în siguranță. „Nu riscăm să pierdem niciun euro!”

Un asistent reîntors în țară dupa ani întregi de locuit departe

Alin Mușat este un asistent medical român reîntors acasă, după 15 ani petrecuți în Italia. I-a fost destul de greu printre necunoscuți, iar timp de câțiva ani a încercat să găsească împreună cu soția lui cea mai bună opțiune pentru toată familie. După mai multe analizări, aceștia au decis să revină în județul Alba, la Glod unde și-au început o propria afacere de jos, adică o unitate de cazare autentică. Nu regretă deloc întoarcerea în România, chiar dacă câștigurile sunt mai mici ca în afară.

„Absolut deloc nu regretăm că ne-am întors acasă, dar ca sumă de bani câștigăm mai puțin în România, decât câștigam în sala de operație în Italia, dar câștigul nu este doar în bani. Liniștea pe care o avem și stresul mai puțin reprezintă o viață pe care mulți și-o doresc. Avem suficienți bani cât să trăim decent și asta este cel mai important. Degeaba câștigi 2000, 3000 de euro, dacă casa te costă 1000, mașina te costă 500 euro, mâncarea mai costă și ea, la finalul lunii nu mai rămâi cu nimic”, a declarat Alin Mușat, pentru Ziare.com.

Fostul asistent a mai povestit că cel mai probabil lor le-a fost mai ușoară adaptarea, deoarece atunci când au ajuns în țară, deja afacerea se bucura de succes. Pnetru alții însă, situația nu a fost atât de simplă precum credeau, sau le-a lipsit curajul de a face pasul reîntoarcerii acasă.

”Pentru noi a fost mai ușor că am avut o sursă de venit. Din păcate sistemul medical din România nu poate fi la nivelul celui de afară, deoarece nu există banii de acolo, asta este singura diferență. Oamenii capabili ar fi, însă nu există finanțare, aparatură. Unii s-au angajat ca asistenți medicali, unii fac îngrijiri la domiciliu, ceea ce au făcut și acolo. Sunt mulți cărora le este frică, deși ar pleca mâine. Le e frică că nu au ce să facă și nu câștigă ca acolo. Mulți care sunt plecați apreciază de fapt ce nu au, familia, tradițiile, lucruri care le lipsesc. Nicăieri nu poate fi ca acasă”, a mai spus proprietarul Casei Glod.

Aproximativ 22.000 de medici s-au gândit să plece din ţară în ultimii 10 ani, potrivit datelor oferite de Colegiul Medicilor în anul 2022.

Citește și: Românii, tot mai nemulțumiți de sistemul de sănătate! 6 din 10 preferă tratamentele în străinătate