O nouă alertă de călătorie MAE pentru românii din Italia. Vineri, 8 noimebrie, Italia va fi paralizată de o grevă generală naţionala de 24 de ore a transportului public local.
Comunicat MAE: Ar putea fi una dintre cele mai mari greve naţionale a transportului public, care va înregistra şi o premieră. Pentru prima oară în ultimii 20 de ani greviştii nu vor asigura tronsoanele de garanţie pentru serviciul de transport public dimineaţa şi după amiaza şi să ţină greva toate cele 24 de ore programate, relatează presa din Italia.
Sindicatele vorbesc despre o vinere neagră a transportului public, astfel mâine în Italia nu vor circula tramvaiele, autobuzele şi metroul, singurele care vor avea program normal sunt trenurile care nu sunt afectate de grevă.
Greviştii cer condiţii mai bune de muncă şi mai multă siguranţă la locul de muncă, în condiţiile în care numărul violenţelor în mijloacele de transport în comun a crescut alarmant în ultima vreme.
Ministerul Afecerilor Externe din România a emis o atenţionare de călătorie în Italia valabilă pentru mâine în contextul grevei transportului public şi recomandă cetăţenilor români să se informeze din timp cu privire la condiţiile de transport.
Citește și: Alertă de călătorie în Belgia. Anunțul MAE vizează milioane de români
În prima zi a anului 2024, în Italia se aflau 1.083.774 de români, conform Institutului Național de Statistică din Italia (ISTAT). Această cifră plasează Italia ca una dintre țările preferate de românii din diaspora și răspunde întrebării câți români sunt în Italia în 2024. În ultimii ani, numărul românilor care trăiesc în Italia a fluctuat, reflectând tendințele migrației și schimbările economice atât în România, cât și în Italia.
Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Afacerilor Interne din Italia, numărul de români rezidenți în această țară a crescut în mod constant în ultimii 10 ani, de la 531.826 în 2014 la 1.137.728 în 2024. Această creștere a fost mai accentuată în perioada 2014-2018, când numărul românilor din Italia a crescut cu peste 40%. În ultimii ani, creșterea a fost mai moderată, dar numărul de români din Italia a continuat să crească. Această evoluție a numărului de emigranți români subliniază impactul migrației asupra ambelor țări, atât din punct de vedere economic, cât și social.
Citește și: Fonduri de urgență pentru Biserica Română. Guvernul anunță achiziții făcute de BOR în Franța și Italia