- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii din străinătate injectează 2,8% din PIB-ul României prin remiterile trimise acasă

13 Aug, 10:48 • Bugiu ⁠Ana Maria
Remiterile românilor din Diaspora au reprezentat 2,8% din PIB-ul de anul trecut. Românii din străinătate sunt o sursă esențială de capital pentru economia României.
Românii din străinătate injectează 2,8% din PIB-ul României prin remiterile trimise acasă

Remiterile românilor din străinătate au reprezentat 2,8% din PIB-ul anului trecut– 320 mld. euro, un nivel depăşit de doar două alte ţări din UE, arată datele de la Knomad, o platformă susţinută, printre altele, de Banca Mondială. Aşadar, diaspora continuă să fie o sursă importantă de capital pentru economia autohtonă, potrivit zf.ro.

Te-ar putea interesa și: România, în topul ţărilor cu cele mai mari creșteri ale datoriei publice. Deficitul bugetar a crescut la 3,60% din PIB, în primele şase luni

România ocupă locul al treilea în Uniunea Europeană în ceea ce privește ponderea remiterilor în PIB, fiind devansată doar de Croația (7,4%) și Portugalia (3,9%).

Portugalia este aproape de vârful clasamentului, deoarece este țara cu cel mai mare nivel de emigrare din Europa, conform publicației locale Expresso.

Mai mult de jumătate dintre tinerii care locuiesc în Portugalia au părăsit țara, pentru că doreau o viață mai bună. Astfel, au căutat un trai mai benefic pentru ei în străinătate. Numărul cetățenilor croați care trăiesc în afara granițelor este aproape egal cu al celor care locuiesc în țară.

În cazul țării noastre, estimările recente arată că aproximativ 4 milioane de români au emigrat și locuiesc sau lucrează în străinătate. Majoritatea dintre aceștia se află în Europa și îi putem găsi în Italia, Spania, Germania, Franța sau Marea Britanie.

Potrivit datelor de la Knomad, țările mai puțin dezvoltate din punct de vedere economic sunt mai dependente de remiteri decât cele bogate.

Să luăm exemplul țărilor nordice și al Olandei. În Finlanda, Norvegia și Irlanda, remiterile reprezintă doar 0,1-0,2% din PIB, deoarece aceste țări au mai puțini emigranți.

Un alt motiv este și pentru că Produsul Intern Brut din țările lor este mare, astfel încât banii trimiși acasă de cei care lucrează în străinătate au un impact mai redus.

Aceste state sunt considerate cel mai adesea destinații pentru muncitorii din țările mai sărace.

Te-ar putea interesa și: România la un pas de un dezastru de proporții! Datoria în PIB ar putea să se majoreze la 55% în următoarele 12 luni