- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii din străinătate sunt obligați să depună certificat de rezidență fiscală la ANAF, dar nimeni nu face asta. Cât de mare e amenda în 2024

28 May, 20:21 • Bocioacă Bianca
Românii care lucrează în afara țării sunt obligați să depună un certificat de rezidență fiscală la ANAF, dar nimeni nu face asta, amenda fiind una foarte mică, spune o juristă româncă din Germania.
Românii din străinătate sunt obligați să depună certificat de rezidență fiscală la ANAF, dar nimeni nu face asta. Cât de mare e amenda în 2024

Andreea Covaci-Ernst, o juristă și expertă în fiscalitate în Germania, a explicat că românii din străinătate sunt obligați să depună la ANAF un certificat de rezidență fiscală, dar aproape nimeni nu face asta pentru că amenda e mică.

„Da, legea fiscală românească spune că sunt obligați, însă amenda este derizorie. Amenda este de 100 lei. Dacă statul român dorește să te impoziteze ulterior, mai ales acum cu legislația care se schimbă cu 70% impozit pe veniturile nejustificate, aceasta este o problemă mare. ANAF-ul o să înceapă să meargă după oamenii care lucrează în Germania sau în alte țări, pentru a putea să mai scoată bani, bineînțeles, că asta vor statele, asta vrea și statul german, care are încasări record în ultimii 2 ani. Ca să ajungă și România la încasări o să se facă, o să se supraimpoziteze din nou aceste venituri”, a explicat jurista în emisiunea Departe de România, potrivit stiridediaspora.ro.

Citește și: Declaraţia unică 2024: Ce bani datorezi ANAF dacă dai meditaţii, faci videochat sau ai criptomonede

Românii din străinătate, obligați să depună certificat de rezidență fiscală la ANAF

Jurista are și o serie de recomandări pentru românii care au plecat la muncă în străinătate.

„Pentru asta, oamenii chiar dacă au uitat, sau nu s-au dus că a fost amenda mică, nu s-au dus la ANAF să declare că lucrează în străinătate, să-și depună declarația fiscală în Germania. Documentul pe care ei îl primesc în urma depunerii declarației să se asigure că ajunge la ei, nu la firma de contabilitate cu care lucrează. Asta este foarte important, ca să poată să aibă acces la el foarte repede, în caz că întreabă ANAF-ul ceva, să poată să depună document prin care să ateste faptul că ei au fost impozitați și că sunt rezidenți fiscal într-o altă țară”, mai spune românca.

Citește și: Digitalizarea a ajuns și la ANAF. Fiscul va avea o platformă online pe care va scoate la licitație bunurile confiscate

Autoritățil epot verifica situația fiecăruiu contribuabil, dar asta se întâmplă numai în cazul tranzacțiilor suspecte.

„Da, Germania are contracte bilaterale prin care are acces la conturi, dar ar fi o muncă de chinez bătrân, să se uite în conturile fiecăruia. Se va uita în momentul în care se întâmplă acțiuni suspecte, de exemplu tranzacții de peste 10.000 euro. De acolo se pornește o alarmă la bănci care sunt obligate să reclame acea tranzacție de peste 10.000 euro către organele fiscale.

Cred că în ambele țări se întâmplă asta, nu știu, nu sunt la curent în România, dar cred că în ambele țări se întâmplă asta și important este să nu faci tranzacții de peste 10.000 euro, și dacă le faci, bineînțeles să ai justificare.

Nu știu România dacă are acces la conturile din Germania. Nu există un sistem centralizat la nivelul Uniunii Europene pentru a verifica direct aspecte fiscale dintr-o altă țară, nu neapărat doar conturile. Se lucrează pe formulare europene. De exemplu, Germania cere formularul european din România, de la ANAF. Acela, deși este în limba germană, circulă în toate limbile Uniunii Europene. Funcționarul public român va știi să îl completeze pentru că este identic cu cel în limba română și îl va da chiar și pe zero contribuabilului din Germania, dacă agenția fiscală din Germania îi va cere acest formular din România”, mai spune jurista, care lucrează ca expert fiscal în Germania.