- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii din zonele rurale sunt disperați. Suma uriașă pe care o au de plătit ca să se încălzească cu lemne la iarnă

11 Nov, 19:10 • Cornel Ghimeșan
Prețul lemnului a crescut enorm față de anul trecut. Românii care vor să-și încălzească casele trebuie să scoată o mică avere din buzunare.
Românii din zonele rurale sunt disperați. Suma uriașă pe care o au de plătit ca să se încălzească cu lemne la iarnă

Temperaturile scad considerabil în toată țara, iar românii sunt obligați să găsească variante de a se încălzi. Iată cât costă în 2023 metrul cub de lemne.

Citește și Proiect de lege. Punctul de pensie se va majora cu 13,8% începând cu data de 1 ianuarie 2024, iar vârsta de pensionare se va egaliza!

Cât costă un metru cub de lemne în 2023

Cei care locuiesc în zonele rurale apelează cel mai des la lemne de foc ca să-și încălzească locuințele. Totuși, prețurile uriașe face ca încălzirea să fie imposibilă pentru mulți.

Mai exact, un metru cub de lemne a crescut cu 15% față de 2022, potrivit statisticilor. Au fost scumpiri și anul precedent din cauza creșterii prețului combustibililor, însă în 2023 au explodat și mai mult. Astfel, în 2023 un singur metru cub de lemne ar putea ajunge să coste și peste o mie de lei. Pensionarii din mediul rural sunt revoltați de prețurile colosale și nu știu cum vor rezista peste iarnă.

Un bătrân din satul Coțușca, județul Botoșani, a spus că are o pensie infimă, de doar 1.200 de lei, și că nu-și permite să se încălzeasc la iarnă. „Eu am 1.200 de lei pensie. Medicamente la femeie, dări la stat și la facturi și mâncare. Plus lemne. Dar de unde?”, a spus el.

„Noi plătim lemnul gata tăiat, transportat. Este foarte scump. Ajunge și la 1.000 de lei. Sunt bătrâni singuri care se încălzesc cu plosca în așternut”, a explicat o localnică.

Citește și Proprietarii de apartamente riscă amenzi de până la 1.000 de lei. Montarea repartitoarelor este necesară până la data de 31 decembrie 2023!

Specialiștii spun că, de fapt, prețurile sunt similare cu cele din anul precedent

Reprezentanții Direcției Silvice Botoșani, în schimb, spun că prețul lemnului a rămas la fel ca în 2022.

„Prețul propriu-zis la lemn nu a crescut față de anul trecut. A rămas același. Însă a crescut prețul la transport și prețul tăierii materialului lemnos pentru a fi utilizat pentru încălzire. Și asta fiindcă s-a scumpit combustibilul dar crește și salariul minim pe economie. Toate acestea se adaugă la prețul final”, spune inginerul Marius Havriș, directorul Direcției Silvice Botoșani, arată Adevarul.ro.

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult