Românii sunt îngrijorați de situația produsă în America și caută cele mai mici credite. Piața financiar-bancară la nivel european a înregistrat un declin, după ce sectorul bancar american a intrat în faliment, deși specialiștii precizează că România nu ar fi afectată de o eventuală criză, a spus ziare.com.
Valentin Anghel, CEO și fondator al unei companii de brokeraj bancar a declarat ce schimbări au avut loc la nivel internațional și la ce este expusă România. Bărbatul adaugă faptul că românii nu au încetat să-și facă credite, însă au căutat variante cu dobânzi mai mici.
„Românii continuă să aplice și să contracteze credite ipotecare pentru achiziționarea de locuințe, doar că preferatul românilor nu mai este ipotecarul cu dobândă variabilă, ci ipotecar cu dobânda fixă pe 3 sau 5 ani, în lei sau în euro. În compania noastră de brokeraj bancar, crescut cerea pe credite ipotecare în euro, cu dobândă fixă”, a spus Valentin Anghel.
Fondatorul a dezvăluit care este cel mai mic credit care i-ar putea ajuta pe românii care țin să-și facă credite.
„De exemplu, dobânda pe 3 sau 5 ani a celui mai ieftin credit ipotecar în euro pornește astăzi de la valoarea de 4.95%, cu asigurare de viață inclusă, iar din anii 4 sau 6 ai creditului și până la rambursare dobânda devine variabilă, fiind formată din marja fixă a băncii + EURIBOR 6M. Dobânda pe 5 ani a celui mai ieftin credit ipotecar în lei pornește astăzi de la valoarea de 6.90%, la care se adaugă și costul asigurării de viață. Din anul 6 al creditului și până la rambursarea acestuia, dobânda devine variabilă, fiind formată din marja fixă a băncii + IRCC. De ce preferă oamenii ipotecarele cu dobânzi fixe? Este simplu! Reprezintă cea mai sigură formă de finanțare și de refinanțare a momentului. Pentru a-și securiza ratele pe valori fixe, adică pentru a se asigura că în viitorii 3-5 ani ratele nu le vor mai crește, oamenii optează pentru credite ipotecare cu dobânzi fixe pe o perioadă limitată de timp. Creditele ipotecare cu dobânzi fixe sunt și alternative excelente de refinanțare”, a declarat specialistul.
Deși, Valentin Anghel a încercat să-i liniștească pe români, adaugă că IRCC va crește din nou, dar din păcate și ratele se vor mări.
IRCC va ajunge la 5,98% de la 5,71%, iar creditele legate de IRCC vor avea de suferit o creștere puțin mai mare până la jumătatea anului. Așadar, specialistul anunță că românii care vor să achiziționeze o Prima Casă de pe ROBOR pe IRCC pot face acum cu dobânzi fixe, fiind cea mau bună măsură de siguranță pentru viitorii 3-5 ani.
Sistemul bancar este cum mult mai diferit față de cel din SUA, iar falimentele din America nu pot afecta țara noastră. Valentin Anghel precizează că are o vechime în spate de peste 16 ani și este obișnuit cu aceste fluctuații ale indicilor bancari, însă îi sfătuiește pe cetățeni să ia decizii cumpătate când vine vorba de credite ipotecare.
„Așadar, nu punem stop obiectivului de a avea o casă, locuința proprie este o necesitate, nu un lux, însă dacă vrem să ne cumpărăm o casă cu un credit, trebuie să optăm pentru creditul care ni se potrivește și care este adaptat contextului nostru financiar”, a mai spus Valentin Anghel, CEO și fondator al unei companii de brokeraj bancar.
Alte articole: Românii scapă de comisioanele de la banci! Oricine va putea avea un cont fără taxe de administrare