Calamitățile și dezastrele naturale din România au generat costuri uriașe pentru companiile de asigurare, dar 70% dintre români susțin că nu își pot permite o poliță de asigurare pentru locuințele lor. În plus, 30% dintre români nu sunt interesați de aceste polițe, considerând că nu se expun riscurilor. Cu toate acestea, în urma inundațiilor devastatoare recente, un număr din ce în ce mai mare de români iau în considerare asigurările împotriva dezastrelor naturale, potrivit cancan.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Doar 2 din 10 locuințe din România au asigurare obligatorie. Ce dezastre riscă populația și cum pot fi evitate
foto: polițe de asigurare
Conform datelor recente, aproximativ 30% dintre românii care nu au asigurare iau în calcul achiziționarea unei polițe în anul următor, deși adesea amână această decizie. Unii dintre ei nu înțeleg cum funcționează polițele de asigurare și nu s-au informat cu privire la costurile acestora.
„Indiferent că vorbim despre oameni sau companii, putem să fim protejați din punct de vedere financiar. Nu ne rămâne decât să ne informăm și să luăm cea mai bună decizie pentru siguranța noastră și pentru continuitatea unui business – prin intermediul polițelor de asigurare”, a declarat Alexandru Ciuncan, Președinte & Director General al UNSAR.
Polița de asigurare obligatorie pentru locuințe în România costă între 50 și 130 de lei, în funcție de tipul locuinței, și acoperă trei riscuri majore: cutremur, alunecări de teren și inundații.
Riscurile legate de incendii sunt considerate cele mai severe, provocând daune semnificative atât la nivelul locuințelor, cât și al companiilor. În acest context, la începutul anului curent, s-a înregistrat cea mai mare despăgubire pentru o locuință, în valoare de 514.000 de euro, reprezentând cea mai mare sumă plătită de asigurători în ultimii cinci ani.
„Polița facultativă vine și oferă până la valoarea întregii sume asigurate și pentru riscurile acesteia și clientul poate să plătească riscuri adiacente, chiar de frecvență mai mare decât cele trei: incendii, explozii, spargerea geamului, avarii apă etc, în funcție de ce risc vrei să acoperi cu prețul corespunzător.
La începutul acestui an am plătit daune pentru o locuință – la nivel de 514.000 de euro pentru incendiu, pentru o singură locuință – 110.000 de euro pentru explozie. Pentru o singură locuință – maxim 80.000 de euro, furtună și vreo 50.000 de euro pentru acoperire de avarii de apă”, a spus Adrian Marin, membru Board UNSAR, pentru Digi 24.
Te-ar mai putea interesa și: Asiguratorii schimbă jocul! Pacienții pot merge cu polița de asigurare la spitalele publice