Românii, îngrijorați pentru încălzirea din această iarnă. Sezonul rece se apropie cu pași repezi, iar românii deja au pornit centralele sau așteaptă încălzirea caloriferelor. Cu toate acestea, ei se îngrijorează de consumul pentru care vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunare. Scopul studiului a fost acela de a identifica principalele tendinţe în modul în care cetăţenii din Europa Centrală şi de Est caută să reducă valoarea facturilor la energie.
Datele arată că, doar în ultimul an facturile la utilităţi au crescut pe fondul majorării preţurilor la energie. Majoritatea cetăţenilor din Europa Centrală şi de Est au cheltuit mai mult cu facturile în sezonul de încălzire 2022/2023: România (74% dintre respondenţi), Polonia (77%), Republica Cehă (68%), Ungaria (55%) şi Slovacia (60%): „Pentru a putea achita facturile, aproape toţi cetăţenii din ţările analizate şi-au schimbat diverse obiceiuri. În România, 63% dintre proprietarii de locuinţe afectaţi afirmă că au cheltuit mai puţin pe divertisment (58%) sau pe călătorii (49%) pentru a acoperi aceste costuri. De asemenea, românii au încercat să reducă valoarea facturilor prin închiderea instalaţiei de încălzire sau prin scăderea temperaturii când părăsesc locuinţa (63%), scăderea temperaturii în toată casa (53%) sau ajustarea temperaturii în timpul zilei (53%)”.
Studiul mai susţine că locatarii au devenit mai atenţi la performanţa soluţiilor de încălzire. Deşi românii au tendinţa de a reduce temperatura sau de a opri complet încălzirea în locuinţe – cel puţin când sunt plecaţi – mulţi proprietari au modernizat sistemul de încălzire, arată Resideo România. Astfel, 14% au optat recent pentru instalarea unor echipamente inteligente de control al încălzirii. Din tipurile de economii care pot fi obţinute, sunt preferate cele care oferă beneficii pe termen lung în gospodării. Sistemele pentru controlul încălzirii permit centralei să funcţioneze eficient, cu un consum mic de gaze, ajutând proprietarii să economisească.
Studiul a fost realizat în august 2023 pe un eşantion reprezentativ de proprietari de locuinţe (peste 500) din Polonia, Republica Cehă, România, Slovacia şi Ungaria.