Magistrații trebuie să se pregătească să „sărăcească”. Așa cum arată ultimele informații, Guvernul a propus o nouă formulă de calcul pentru pensiile speciale, astfel, veniturile vor scădea considerabil, relatează antena3.ro.
Guvernul a implementat o nouă formulă de calcul pentru pensiile speciale. Reprezentanții susțin că scăderea adusă la nivelul indemnizațiilor este una semnificativă. Cu toate acestea, Comisia Europeană le-a transmis să adopte reforma așa cum trebuie, concret, așa cum s-au angajat în fața PNRR.
Ei bine, a apărut un top al celor mai mari pensii din magistratură, care se calculează în raport cu noua formulă de calcul. Acest clasament ne arată care erau veniturile anterioare și care sunt procentele în care vor scădea pensiile.
Cea mai mare pensie încasată de un magistrat este de 50359 lei, iar reducerea înregistrată va fi de 31%. A doua cea mai mare indemnizație este de 46827, dar cu toate acestea, scăderea va fi de 68%.
Faptul că asupra pensiei de top se va aplica o reducere mai mică decât celei de-a doua a ridicat un semn de întrebare. Situația se explică astfel: venitul net de la data încheierii profesionale era de 3 ori mai mic decât indemnizația.
A treia cea mai mare pensie specială valorează 45610 lei și urmează să scadă cu 79%. Clasamentul continuă astfel: 44904 (-55%), 44143 (-55%), 43920 (-9%), 43680 (-38%), 43381 (-38%), 43259 (-62%), 42385 (-81%).
În raportul adoptat de comisiile de juridică, apărare și muncă din Senat se arată că nicio pensie specială nu va fi mai mare decât câștigurile din timpul activității de lucru. Mai mult decât atât, se interzice cuantumul indemnizațiilor și se introduce un impozit progresiv de până la 15%. Pensiile speciale urmează să fie indexate odată cu rata inflației.
Ultima dezbatere care a avut loc pe seama acestui subiect a fost una aprinsă. Reprezentanții categoriilor de pensii speciale nu sunt de acord cu măsurile propuse, chiar dacă propunerile Coaliției tot nu reușesc să îndeplinească criteriile Comisiei. Militarii au fost printre cei mai vocali, alături de reprezentanții angajaților din penitenciare.
„Cine mai vine să moară pentru salariul minim pe economie în poliție sau aramată? Pe cine mobilizați să lupte cu Putin? Pe dvs? Vă atrag atenția că se calcă în picioare tratatul de aderare la NATO. Suntem armată NATO. Suntem poliție NATO.
Cu cine vreți să ne înlocuiți? Tăiați pensiile că să plătiți de 16 ori mai mult un străin? Unde se duc banii ăștia? Noi avem o glumă, omorâți-ne pe toți în noaptea asta și nu veți lua un leu din banii de pensii militare. Vor fi folosiți în continuare pentru achiziția de Pirania care nu trec râurile pentru că nu au abilitate, care nu urcă dealurile și munții, în timp ce ale noastre sunt perfecte. Aveți de-a face cu un domeniu total necunoscut”, spune colonelul în rezervă Mircea Dogaru.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: VIDEO. Reforma pensiilor devine subiect de revoltă la nivel internațional. Oamenii din Cehia au ieșit în stradă după ce au aflat la ce vârstă ies la pensie