România are o putere de cumpărare tot mai scăzută și prețuri tot mai mari, iar românii supraviețuiesc din ce în ce mai greu de la o lună la alta. Cea mai mare parte din salariu se duce pe alimente, iar unui angajat nu-i ajunge un salariu minim pe economie pentru principalele cheltuieli.
Conform informațiilor publicate de Eurostat, cea mai mare parte dintre veniturile unei gospodării din România se duce pe alimente, mai exact 23,7% din salariu lunar.
Potrivit raportului, românii cheltuie mai mult decât bulgarii pe haine şi încălțăminte, iar mai apoi pe educație și sănătate, adică aproximativ 19,1%.
Urmează apoi cheltuielile pentru locuință, apă, electricitate, gaze și alți combustibili, care înseamnă aproximativ 18,4% din veniturile unei familii.
Cu toate acestea însă, țara noastră stă cel mai rău la capitolul salarii. În România, veniturile sunt mult mai mici decât în alte state europene, iar românii fac față cu greu cheltuielilor lunare.
Judeţele din România cu cele mai mici salarii. Aici se câştigă cu mult sub pragul de 5.000 de lei. Topul țărilor unde alimentele acoperă procente mari din cheltuieli:
România – 23,7%
Bulgaria – 18,9%
Slovacia și Lituania – 18%
Estonia și Letonia – 17,7%
Ponderile cele mai mici, sub 9%, sunt întâlnite în:
Irlanda – 7%
Luxemburg – 8,2
Austria – 8,9%
Ai putea citi: Cât a ajuns să coste 1KG de carne de miel. Prețurile vor exploda înainte de Paște