Concret, după ce a făcut „bilanţul” pe anul trecut, distribuitorul Delgaz Grid a constatat 1.509 cazuri de consum fraudulos, cu aproape 40% mai multe faţă de anul 2022.
Dintre acestea, 906 sunt furturi la gaze naturale şi 603 la curent, Iaşiul fiind cap de listă şi la furtul de curent, şi de gaz, scrie Ziarul de Iași.
Cantitatea de energie sustrasă se ridică la circa 24 milioane de kWh, ceea ce i-a produs distribuitorului o pagubă totală de peste 11,7 milioane lei. Practic, s-a furat o cantitate de energie care reprezintă consumul anual de electricitate al consumatorilor casnici din Paşcani, spre exemplu (consumul a circa 35.000 de locuitori/ la un consum mediu de 150 kWh/lună pe locuinţă), sau de gaze naturale cât al locuitorilor din comuna Aroneanu (consumul a circa 5.000 de locuitori/ la un consum de 1.000 mc/an, echivalent cu aproximativ 10.000 kWh/an pe gospodărie).
Aceste cazuri de furturi de gaze naturale s-au depistat în şase judeţe din Moldova în care distribuitorul Delgaz Grid activează, mai exact Iaşi, Bacău, Neamţ, Botoşani, Suceava şi Vaslui, dar şi în alte 12 judeţe din Ardeal. Pe de altă parte, cazuri de furturi de energie electrică s-au depistat doar în cele şase judeţe din Moldova amintite anterior.
Nemţii de la E.ON, au raportat o creștere de aproape 40% a numărului de furturi de energie electrică și gaze naturale din rețelele de distribuție de profil din România, operate de Delgaz Grid, în 2023, transmite Profit.ro.
Pentru a identifica persoanele responsabile și pentru a recupera prejudiciul cauzat, au fost întocmite și înaintate plângeri penale către autoritățile competente. E.ON, prin Delgaz Grid, a emis o avertizare cu privire la riscurile asociate utilizării instalațiilor clandestine și intervențiilor neautorizate asupra branșamentelor și contoarelor de gaze naturale sau electricitate, subliniind posibilitatea producerii unor incidente grave.