Românii nu se mai simt motivați să plece din țară. Peste 3.000 de locuri de muncă pentru străinătate au fost postate de la începutul verii și până acum pe platforma de recrutare ejobs, acestea reprezentând 8% din numărul total de joburi noi din această perioadă.
Citește și: Românii se întorc acasă! Mărturisirea unei românce care a stat 20 de ani în străinătate
Cele mai multe oferte vin din partea angajatorilor din Germania, Olanda, Arabia Saudită, Spania și Irlanda și caută candidați dispuși să lucreze în domenii precum transport, retail, industria alimentară, turism ori servicii.
„Angajatorii din afara țării știu că principalul argument cu care pot atrage mai mulți candidați este cel salarial, motiv pentru care unul din două joburi postate are salariul afișat în anunțul de angajare. De altfel, și candidații au nevoie să știe exact cât ar putea să câștige în plus față de joburile din România pentru a fi convinși să facă un pas atât de important precum o relocare în afara țării, fie și pentru o perioadă determinată de timp”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing în cadrul eJobs.ro.
În multe cazuri, este vorba de salarii de trei sau patru ori mai mari decât cele din România, atât în cazul joburilor entry-level sau pentru muncitorii calificați, cât și în cazul specialiștilor.
Spre exemplu, un inginer software poate câștiga lunar, în Germania, 6.500 de euro net plus beneficii, în timp ce un muncitor în depozit, în Olanda, poate câștiga între 1.800 și 2.000 de euro pe lună plus beneficii.
Cea mai mare creștere de salarii din economie în decurs de un an a avut loc în învățământ, cu 28%, față de mai 2023. Iată topul celor mai mari creșteri de venituri salariale în 12 luni: