Inflația din România reprezintă o mare problemă pentru viitorul românilor, iar criza din Ucraina joacă un rol deosebit în acest caz. La ucraineni este război de mai bine de opt luni, motiv pentru care scumpirea alimentelor în România pare să fi fost justificată în acest sens. Cu toate acestea însă, la ucraineni, deși țara lor este cea lovită de război, alimentele sunt mai ieftine ca la noi. Acest lucru face ca românii să treacă granița, în număr destul de mare, pentru a face cumpărături de la ucraineni, conform Euronews.
Și pâinea este mai ieftină la ucraineni, față de români, deși Ucraina este țara lovită de război. Din acest motiv, oamenii nu renunță la obiceiul de a trece granița pentru cumpărăturile generale și chiar nu se tem de război.
Conform Polițiștilor de Frontieră, la punctul de trecere Siret, în luna octombrie, în medie, în 24 de ore, au intrat în România aproximativ 3.000 de oameni: 2.500 sunt ucraineni, restul fiind români și alte naționalități. Situația este asemănătoare și la ieșirea din țara noastră.
Zi de zi, alături de cei care se ocupă de sprijinul refugiaților, trec și românii care merg în țara vecină pentru a cumpăra strictul necesar sau pentru a aproviziona mica afacere. Obiceiul de a face cumpărături din Ucraina își are rădăcini de zeci de ani și nici în vreme de război unii nu renunță la acest lucru, deoarece oamenii sunt obișnuiți. Preferă să conducă și o sută de kilometri până la Cernăuți pentru cumpărături, decât să cumpere la prețurile din România.
„Ei sunt foarte bucuroși să meargă cineva să le mai cumpere un produs, două, să aibă cu ce trăi. Ce e la noi nu vedeți? O pâine zece lei, 13 lei o pâine. Și încă cu războiul și așa și să fie pâinea mai ieftină”, spune alt bărbat.
Pe lângă cumpărăturile generale, românii aleg să meargă și la stomatolog în Ucraina. Spre exemplu, la Cernăuți nu se simte războiul. Ei bine, din acest motiv, Vasile Țical merge la un medic stomatolog în Ucraina. În România nu și-ar permite pentru că prețurile sunt ieșite din comun, însă în Ucraina a găsit deja sprijin și prețuri acceptabile.
„Aici era discuția de 2.500 – 3.000 sus și jos ca să mi-o facă, iar acolo cu o mie de euro. Va dați seama?”, spune Vasile Țical
Începând cu sezonul de vară, numărul celor care aleg să treacă frontiera Siret este constant. De exemplu, în 24 de ore într-o zi din luna iunie, valorile de trafic sunt asemănătoare cu cele din luna octombrie. Cu toate acestea însă, în zona respectivă s-au raportat mereu treceri masive ale frontierei, în condițiile în care mare parte a bucovinenilor au ales întotdeauna să facă marile cumpărături de la ucraineni, iar la Suceava, destul de aproape de Siret se află un bazar în care majoritatea mărfii a fost adusă întotdeauna de peste graniță.
Ai mai putea citi: România va pregăti medici ucraineni pentru front. Premierul Ciucă: „Este o nouă contribuție importantă pentru sprijinirea Ucrainei”