Au apărut primele cireșe din acest sezon în piețe, însă fructele sunt aduse din Spania și Grecia. Cele românești vor fi pe tarabe abia la sfârșitul lunii mai. Ca în fiecare an, prețul unui kilogram de cireșe este usturător: 200 de lei.
În Piața Băneasa, cireșele se vând cu cel puțin 160 de lei kilogramul dacă sunt aduse din Grecia, iar dacă sunt cireșe din Spania, un kilogram costă nu mai puțin de 200 de lei.
Primele cireşe din acest sezon au fost scoase la vânzare în Piaţa Centrală din Buzău la preţ mult mai modest, de 60 de lei kilogramul, şi sunt aduse din Grecia şi sunt cele mai scumpe fructe de pe tarabe.
Faţă de de aceeaşi perioadă a anului trecut, când un kilogram de cireşe costa în jur de 100 de lei, preţurile sunt ceva mai mici. Chiar şi aşa, cererea este destul de redusă, iar pentru a putea să îşi vândă marfa, comercianţii s-au gândit la oferte alternative.
„Sunt aduse din Grecia, preţul este de 60 de lei kilogramul, dar vindem şi la caserole cu preţul de 10 sau 15 lei. Nu prea avem vânzare. Sunt primele apărute pe piaţă iar preţurile pentru oameni sunt ridicate„, a explicat Daniela, comerciant în Piaţa Centrală din municipiul Buzău.
Clienţii spun că preferă să cumpere două kilograme de carne sau căpşuni mult mai ieftine şi aşteaptă ca luna iunie să vină cu o ofertă mai bogată pe piaţă şi cu preţuri pentru toate buzunarele.
„Am 40 de ani de muncă şi 1.500 de lei pensie, nu îmi permit să cumpăr nici sâmburii”, a spus un pensionar, în timp ce o altă persoană aflată la cumpărături a afirmat că preţurile cireşelor sunt „normale la timpul acesta”.
„Nu prea s-au făcut, deocamdată mai aşteptăm, poate mai scad preţurile”, a precizat clientul.
Specialiştii din domeniul pomiculturii spun că în acest an producţia de cireşe ar putea fi ceva mai mică faţă de anul precedent, din pricina frigului care a afectat la începutul primăverii pomii fructiferi.
„Cireşele care au apărut acum pe piaţă sunt din spaţii protejate, din import, mai mult ca sigur. Vorbim de soiuri timpurii. La noi momentan sigur se vor coace mai târziu, pentru că am avut parte de o primăvară destul de rece. Am fost afectaţi de acel îngheţ de la sfârşit de martie, început de aprilie. Coacerea ar putea să fie decalată cu cel puţin o săptămână. La staţiune avem cireşi cultivaţi pe 10 hectare de teren. Urmează să stabilim exact în ce procent ar putea fi afectată producţia din acest an„, a declarat, pentru AGERPRES, Andrei Tabacu, inginer în cadrul Staţiunii de Cercetare Pomicolă Istriţa – Buzău.
Cât costă cireșele în 2023. Ing. Marius Roman, pomicultor și fondator al Pepinierelor Roman, a dezvăluit că prețul cireșelor la poarta fermei vor fi, în medie, 15 lei pe kilogram anul acesta, iar ce depășeșete această sumă este costul de producție pe lanțul de la fermier în piață sau marile magazine.
„Anul acesta se pare că pomii pornesc un pic mai greu în vegetație, ceea ce nu este de rău deloc, în sensul că lunile februarie și martie au fost un pic mai reci. Estimăm că primul soi de cireșe care se maturează la noi în plantație și în condițiile pedoclimatice sau microclimatul din zona județului Ialomița, mai precis Coșereni, undeva în jurul datei de 20 mai, preconizăm că se va matura soiul Early Lory. Este unul dintre cele mai timpurii soiuri care se maturează în România și la noi în zonă în jurul datei de 20 mai, să zicem cel târziu 25 mai”, a spus Ing. Marius Roman pentru Agrostrategia.
Cât costă cireșele în 2023. Există zone din țară unde anumite specii de cireșe de coc mai repede, iar cel mai devreme în jur de 10-15 mai vor ajunge și pe piețele românești.
„S-ar putea să existe cireșe românești care să ajungă pe masa românilor chiar și un pic mai devreme. Sunt anumite regiuni ale țării, mai ales în mod special în sudul extrem, unde cultivatorii din zona respectivă pot ieși chiar și 10-15 mai, dar asta depinde foarte mult și de condițiile climatice pe care le vom avea în luna aprilie, adică temperaturile care vor fi în luna aprilie și bineînțeles în prima parte a lunii mai. Ce apare mai devreme de 10-15 mai nu sunt sunt fructe românești cu certitudine, marea majoritate provenind din import și după cum știm Grecia, și datorită climei și faptul că se produc cantități destul de importante și faptul că suntem oarecum destul de aproape și sunt foarte mulți, în fine angrosiști care merg cu mașini mai mici sau mai mari și transportă fructe de acolo în România”, a explicat specialistul în pomicultură.