- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii nu vor să bage mulți bani în renovarea caselor: Doar unul din 10 este dispus să cheltuie peste 5.000 de euro

31 Oct, 23:23 • Gabriela Andreescu
Inflația ridicată, scumpirea materialelor de construcții dar și costurile ridicate la utilități îi opresc pe români să investească sume mari de bani în renovarea caselor. Conform unui studiu recent, majoritatea celor intervievați sunt dispuși să aloce 1.500 de euro în lucrări de reamenajare interioară.
Românii nu vor să bage mulți bani în renovarea caselor: Doar unul din 10 este dispus să cheltuie peste 5.000 de euro

Potrivit unui sondaj realizat de producătorului de pavaje Star Stone, 1 din 2 români care locuiesc la casă au în plan lucrări de îmbunătățire, renovare și amenajări exterioare a proprietății în următorii 2 ani.

Dintre cei care au planuri de renovare, aproape 60% au spus că vor aloca până la 1.500 de euro, nivel la care lucrările de renovare sunt minime. Circa 20% dintre respondenți iau în calcul un buget de până la 3.000 de euro, iar 12% ar alege un buget care să se încadreze până în pragul de 5.000 de euro. Doar 10% vor aloca peste 5.000 de euro, mai informează studiu, citat de Wall Street.

Autorii sondajului spun că, deși românii sunt, în continuare, interesați de îmbunătățirea spațiului în care locuiesc, cifrele sunt mai mici decât anul trecut. Studiul concluzionează că prețurile în creștere ale materialelor de construcții, împreună cu majorarea costurilor la utilități și războiul de la graniță sunt principalii factori care influențează negativ evoluția pieței rezidențiale de construcții.

Românii nu vor să bage mulți bani în renovarea caselor
Românii nu vor să bage mulți bani în renovarea caselor

În ce fel de lucrări de renovare sunt dispuși să investească românii

Peste jumătate dintre cei care vor face renovări exterioare în următorii 2 ani se vor axa pe lucrări de tâmplărie, de renovare a acoperișului și de termoizolații, 35% sunt interesați de montaje de pervazuri pentru ferestre, 42% de amenajări peisagistice, iar 25% dintre aceștia iau în calcul să monteze pavaje în curțile locuințelor. Mai mult de o treime vor monta pavaj premium cu aspect de piatră naturală, iar un sfert vor opta pentru pavaj premium vibropresat (25,22%).

„Montarea de pavaje a devenit un lucru tot mai obișnuit în proiectele de amenajări exterioare. Din ce în ce mai populare, modelele de dale de pavaj sunt o opțiune foarte utilă și de durată pentru personalizarea spațiului. Statistic, în Europa sunt montați, anual, 100 de metri pătrați de dale de pavaje de persoană în fiecare an. În România, deși departe de aceste statistici, vorbim de o piață în creștere”a declarat, într-un comunicat, Cristian Pop, Director General Star Stone.

În decizia de achiziționare a materialelor de construcții, românii țin cont de calitate (82%); aspect (46%); ușurința în montaj (39%); preț – preferând produsele mai ieftine (36%).

În ceea ce privește periodicitatea cu care românii fac lucrări de amenajări interioare sau exterioare, 25% aleg să facă asta anual, îmbunătățind gradual locul în care trăiesc. Totodată, circa 15% dintre români schimbă câte ceva prin casă și prin curte în fiecare sezon, iar 23% la fiecare 2 – 3 ani.

Sondajul a fost realizat în mediul online, pe un eșantion reprezentativ de 1.189 de respondenți și are o marjă de eroare de +/- 2%, mai menționează sursa citată.

Citește și: După Lidl și Dedeman vrea sa închidă magazinele mai devreme de teama facturilor la energie! „Analizăm ideea de a închide mai devreme”

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult