Într-un timp extrem de scurt, majoritatea instituțiilor din țara noastră ar putea fi obligate să-și reducă în totalitate operațiunile cu numerar, așa cum reiese dintr-un proiect de lege adoptat miercuri la Senat. Noua formă a legii a fost deja trimisă la Camera Deputaților, pentru votul final, potrivit Avocat.net.
O altă schimbare adusă de această lege ar face referire la faptul că se ia în calcul interzicerea plății salariilor în numerar și obligația comercianților de a accepta cel puțin o modalitate de plată fără numerar.
Conform noului document, proiectul de lege prevede o interdicție pentru angajatori de a plăti salariile în numerar. Cu toate acestea însă nu este anunțat clar cum anume se vor putea plăti salariile, ci doar că modalitatea aleasă va trebui să fie fără numerar.
„Plățile de natură salarială plătite de angajator, indemnizațiile și alocațiile de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București, județelor și municipiului București, se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”, prevede, mai precis, documentul.
De la interdicția plății drepturilor în numerar vor exista două excepții (aplicabile, de principiu, la cerere) – pensionarii și consumatorii vulnerabili din punct de vedere financiar (cei care au un venit lunar de maximum 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie).
În prezent, angajatorii pot plăti salariile fie prin virament în conturile bancare ale salariaților, fie prin numerar.
De partea cealaltă, toți comercianții o să pună la dispoziția clienților cel puțin un instrument de plată fără numerar. Așadar, oamenii vor accepta plata cu cardul la POS sau plata cu cardul online.
„Persoanele fizice sa juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerțului și pentru modificarea și completarea altor acte normative cu incidență asupra înregistrării în registrul comerțului, au obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar”, scrie în proiect. Mai precis, este vorba atât de societăți, cât și de persoanele fizice autorizate sau de întreprinderile individuale ori familiale.
Deși prevederea propusă nu indică în mod expres comercianții, inițiatorii la asta se gândesc: „De asemenea, în scopul impulsionării utilizării mijloacelor moderne de plată, propunem ca pentru comercianții care operează pe teritoriul României să se instituie obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar”.
La ora actuală, cei mai mulți dintre comercianți trebuie să accepte plățile cu cardul numai dacă au afaceri anuale de peste 50.000 de euro. Cu toate acestea însă, începând de anul următor, obligația va viza comercianții care au încasări în numerar de peste 50.000 de lei.
De reținut este că pentru a se aplica, proiectul trebuie adoptat și de Camera Deputaților. Acesta trebuie decret prezidențial, prin semnătura lui Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial.
Ai mai putea citi: Schimbări radicale la pensiile speciale! S-a confirmat ce venituri vor fi recalculate și în ce situație se recalculează vârsta de pensionare