Factura la gaze a explodat, în ultimii 3 ani, deşi tarifele la gaze au scăzut. Majorarea cu 56% din ultimii 3 ani se explică printr-un cumul de factori, arată o analiză a Asociației Energia Inteligentă. Mai exact, toate componentele care formează prețul gazelor au avut o contribuție la această creștere.
Spre exemplu, prețul componentei marfă (a gazelor naturale fără tarife) a crescut și apoi a scăzut. La asta s-a adăugat creșterea de preț determinată de creșterea tarifelor, care a fost una semnificativă.
Citeste si Lovitură pentru români! Facturile la curent se dublează din cauza caniculei
Diferitele tipuri de tarife aplicate gazelor naturale au crescut de mai multe ori în ultimii 3 ani. Iată-le defalcate, în rândurile următoare:
Tarifele de distribuție și transport ale gazelor au crescut semnificativ din cauza faptului că s-au construit mii de km de conducte care stau goale sau aproape goale. Chiar dacă nu sunt folosite sau aproape nefolosite, aceste conducte produc costuri care se reflectă în facturile românilor.
Cea de-a treia componentă, gaz marfă, s-a scumpit şi ea ca urmare a evoluției prețului pe bursele de gaze și a formării pieței europene a gazelor naturale. Totodată, şi fiscalitatea ridicată din zona de producție și funizare a gazelor a contribuit la majorarea tarifului la gaz marfă.
În fine, creşterea preţului la cea de-a patra componentă, furnizarea gazelor naturale, este consecinţa acoperirii costurilor cu dobânzile plătite de către furnizori băncilor, urmare a susținerii de către aceștia a schemei de plafonare. La asta se adaugă şi faptul că statul s-a achitat cu mare întârziere de obligaţiile faţă de aceşti furnizori.
Aşadar, aşa cum reiese din analiza realizată de Asociația Energia Inteligentă, statul prin instituțiile sale a avut cel mai important rol în creşterea directă sau indirectă a preţului la gaze.