Vești bune pentru români. Anumite categorii de angajați pot ieși mai devreme la pensie, așa cum arată antena3.ro. Anunțul a venit la momentul potrivit, având în vedere că posibilitatea creșterii vârstei la care se poate încheia activitatea profesională a devenit un motiv de neliniște pentru salariați.
Primele informații arată că o anumite categorii de angajați au posibilitatea de a ieși mai devreme la pensie. Bineînțeles, pentru a-și încheia activitatea profesională înainte de termenul legal, persoanele în cauză trebuie să îndeplinească anumite criterii. Concret, se pot pensiona mai devreme salariații care au realizat un stagiu complet de cotizare sau care l-au efectuat în condiții deosebite de muncă. Angajații care se regăsesc în această situație au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, aplicându-se o reducerea a celei standard, așa cum prevede Legea 263/2010.
„Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare şi au realizat stagii de cotizare în locurile de muncă încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, precum şi în situația celor care au realizat stagii de cotizare în locurile de muncă încadrate în condiții speciale prevăzute la art. 30 alin. (1) ( unitățile miniere; activitățile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I şi II de expunere la radiații; activitățile din domeniul apărării naționale, ordinii publice şi siguranței naționale, prevăzute de actele normative cu regim clasificat emise până la data intrării în vigoare a prezentei legi; aviaţia civilă, pentru personalul navigant prevăzut în anexa nr. 1; activităţile şi unităţile prevăzute în anexele nr. 2 şi 3; activitatea artistică desfăşurată în profesiile prevăzute în anexa nr. 4 ) au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare”, se arată în tabelul numărul 1 din Legea 263/2010.
Totodată, conform tabelului 2 din aceeași lege, salariații care au efectuat stagiul complet de cotizare și care au drepturile stabilite în ceea ce privește vechimea în muncă, în condițiile stipulate la art. 1 alin. (1) lit. a)-c) şi la alin. (2) din Decretul-lege nr. 118/1990, se pot pensiona cu 6 luni mai devreme față de vârsta standard, pentru fiecare an de privare de libertate, prizonierat sau deportare în străinătate după data de 23 august 2944.
În condiţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b), persoanele care au realizat stagii de cotizare atât în sistemele neintegrate, cât și în cele publice de pensii, beneficiază și ele de asemenea de reducerea vârstei standard de pensionare, însă doar pentru cotizarea efectuată în sistemul public. În aceeași ordine de idei, își pot încheia activitatea profesională mai devreme cu 20 ani (iar vârsta standard de pensionare nu poate fi mai mică de 45 ani) angajații care au lucrat cel puțin 20 ani în activitatea minieră sau 15, în cazul în care aceasta încetează ca urmare a obligațiilor asumate de statul român în fața Comisiei Europene.
De asemenea, se pot pensiona mai devreme angajații care au realizat un stagiu de cotizare de cel puțin 20 ani în următoarele profesii: cascadorie, instrumentiști la instrumente de suflat, solist vocal de operă sau operetă, dresor pentru animalele sălbatice, călăreț de circ, balerin, dansator, clovn, acrobat. Persoanele în cauză beneficiază de o reducere de 15 ani, iar vârsta la care aleg să-și încheie activitatea profesională nu poate fi mai mică de 50 ani, cu excepția acrobațiilor și balerinilor, acolo unde aceasta nu poate fi sub 40 pentru femei, respectiv 45 pentru bărbați.
La fel de bine, se pot pensiona mai devreme salariații care au realizat un stagiu de cotizare de cel puțin 15 ani în zona I de expunere la radiații sau minimum 17 ani în zona II în activitățile de cercetare, expunere la radiații, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, acestea putând beneficia de pensia standard indiferent de vârstă. În cazul în care persoanele adună stagiile de cotizare în mai puțin de 15 sau 17 ani, acestea se vor acumula, în vederea înscrierii la pensie pentru limită de vârstă.
Salariații care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap pot ieși mai devreme la pensie prin prevederea stipulată în anexa nr. 5, după cum urmează, în funcție de gradul afecțiunii: cu 15 ani mai devreme în cazul asiguraților cu handicap grav, dacă au realizat cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare; cu 10 ani, dacă vorbim despre cazurile de handicap accentuat, în condițiile în care au realizat cel puțin două treimi din stagiul complet; cu 10 ani în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă a fost efectuat stagiul complet de cotizare.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Contribuția lunară pentru pensie a crescut în 2023. Cât te costă un an de vechime în muncă și care este termenul limită de plată