Noi schimbări în cazul cardurilor de energie! Beneficiarii pierd dreptul la ajutor în cazul în care condițiile necesare nu au fost îndeplinite. Așa cum informează antena3.ro, românii trebuie să știe ce se întâmplă cu banii pe care au apucat să-i cheltuie prin voucherele de energie, după ce acestea au fost anulate.
Schimbări importante în cazul cardurilor de energie! Beneficiarii pot pierde dreptul la ajutor în cazul în care nu îndeplinesc toate condițiile necesare, potrivit unui nou proiect de OUG. Plățile vor fi înghețate automat.
„În cazul în care pe durata valabilității cardului de energie se constată, din motive de indisponibilitate sau acuratețe a informațiilor la momentul efectuării interogărilor bazelor de date, că la momentul acordării sprijinului beneficiarul nu era eligibil pentru primirea sprijinului, cardul de energie se anulează și sumele cheltuite aferente cardului de energie se suportă din bugetul de stat”, se relatează în document.
Citește și: Răspuns oficial al autorităților. Ce se va întâmpla cu jaloanele pe energie din PNRR
Mai mult decât atât, noul proiect de OUG arată că, în cazul în care voucherele de energie sunt anulate, banii cheltuiți nu trebuie să fie returnați. Sumele respective sunt acoperite din bugetul de stat, așa cum confirmă și avocat.net, sursa care a trimis de altfel o solicitare către MIPE pentru a clarifica această interpretare.
Regula potrivit căreia beneficiarul este obligat să anunțe Poșta Română în cazul în care nu mai îndeplinește condițiile necesare pentru a beneficia de voucherele de energie rămâne în vigoare. Românii care se află în această situație au obligația să informeze compania în termen de 5 zile de la certificarea situației înregistrate.
„În cazul în care beneficiarul sprijinului pentru persoane vulnerabile nu se mai încadrează în categoriile prevăzute la art. 3 alin. (1) (de beneficiari – n. red.), unitatea de implementare din cadrul MIPE (…) are obligația de a anunța Compania Națională Poșta Română, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la certificarea situației înregistrate, în vederea sistării utilizării sprijinului material primit prin intermediul cardului de energie”, se arată în document.
Proiectul de OUG stabilește că banii de pe vouchere nu pot fi utilizați pentru plata penalităților de întârziere. Aceasta rămâne în sarcina beneficiarilor. Cu toate acestea, propunerea nu a fost încă adoptată de Guvern. Ea intră în vigoare în momentul în care primește aprobare de la Guvern și atunci când va fi publicată în Monitorul Oficial.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Toți românii trebuie să știe! Ce se întâmplă cu toate cardurile de energie și cine NU mai are voie să le utilizeze