Autoritățile române au descoperit în ultima perioadă mai multe cazuri în care românii vulnerabili pierdeau subvențiile de pe cardul de energie pentru plata facturilor, ca urmare a schimbării locuinței, relatează profit.ro. Reprezentanții au comunicat câteva dintre soluțiile la care se gândesc, pentru a reglementa situația.
Autoritățile române au transmis că au fost identificate mai multe cazuri în care, la schimbarea domiciliului, românii nu mai puteau accesa cardurile de energie pentru plata facturilor. Acest lucru se explică prin simplul fapt că, în sine, plățile prin mandat poștal către furnizorii de energie se realizează doar în momentul în care există o corelație între adresa de pe card și cea din buletin al beneficiarului.
„Au fost semnalate cazuri în care, la schimbarea domiciliului, beneficiarii de sprijin nu mai pot accesa sprijinul primit, având în vedere că plățile prin mandat poștal (către furnizori – n.r.) se efectuează doar în cazurile în care există corespondență între adresa de pe cardul de energie și domiciliul din actul de identitate al beneficiarului de sprijin.
Ca urmare, se impune reglementarea acestor situații, pentru a se evita eventualele blocaje la nivel de beneficiar și pentru a elimina unele limite identificate în implementarea mecanismului de acordare a sprijinului”, se arată într-un document oficial.
Autoritățile române se gândesc să implementeze o nouă măsură, pentru a reglementa situația: beneficiarii cardurilor de energie pentru plata facturilor ar trebui să anunțe Compania Națională Poșta Română la schimbarea domiciliului sau a reședinței. Românii ar putea transmite informația atât la oficiile poștale, cât și prin telefon, la numărul dedicat pentru sesizări sau prin informarea poștașului.
Autoritățile române anunță că, în cazul în care se constată că beneficiarul este eligibil pentru noul loc de consum, pentru care nu s-a mai emis anterior un card de energie, se anulează subvențiile pentru fosta locuință. Astfel, se va emite un nou card de energie, cu preluarea soldului disponibil, dacă este cazul.
Te-ar putea interesa și: Schimbări importante pentru românii care beneficiază de carduri pentru plata energiei. Modificările stabilite de Ministerul Investițiilor Europene
„Ca urmare a schimbării domiciliului/reședinței, se reia procedura de validare a eligibilității beneficiarului de sprijin, raportat la noul loc de consum, (…) și se procedează după cum urmează:
a) dacă se constată că beneficiarul de sprijin este eligibil la noul loc de consum, iar pentru noul loc de consum nu a mai fost emis un card de energie, se anulează cardul emis pentru vechiul loc de consum, în cazul în care acesta a fost emis doar pentru beneficiarul care își schimbă domiciliul/reședința și se emite un nou card de energie pentru noul loc de consum al beneficiarului de sprijin, cu preluarea soldului disponibil, dacă este cazul;
b) dacă se constată că beneficiarul de sprijin este eligibil la noul loc de consum, iar pentru noul loc de consum a fost emis deja un card de energie, se anulează cardul de energie de la vechiul loc de consum, în cazul în care acesta a fost emis doar pentru beneficiarul care își schimba domiciliul/reședința, se anulează și cardul de energie deja existent pentru noul loc de consum și se emite un nou card de energie pentru noul loc de consum, cu includerea beneficiarului care și-a schimbat domiciliul/reședința și cu preluarea soldului disponibil de la noul loc de consum;
c) dacă se constată că beneficiarul de sprijin nu este eligibil la noul loc de consum, cardul de energie de la vechiul loc de consum se anulează, în cazul în care acesta a fost emis doar pentru beneficiarul care își schimbă domiciliul/reședința, cu decontarea sumelor utilizate până la schimbarea domiciliului/reședinței”, este schimbarea pregătită.
Ultimele informații arată că lista surselor de energie pentru care se subvenționează facturile va fi completată, urmând să fie adăugați butanul, cărbunele, combustibilii lichizi și solizi, rumeșugul și „orice alte materiale de încălzire care pot fi utilizate la încălzirea locuințelor”. Toate acestea vor fi adăugate pe lângă „energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți”.
„Sunt cazuri in care autoritățile publice locale, companiile publice sau private si alte entități publice sau private, efectuează recuperarea cheltuielilor cu energia prin redistribuirea cheltuielilor cu energia către terțe persoane/beneficiari de sprijin, situație în care beneficiarii de sprijin pot accesa ajutorul doar pe baza unor certificate de validare a datoriilor, ca și în cazul asociațiilor de proprietari/locatari.
În OUG nr. 166/2022 se prevede posibilitatea eliberării certificatelor de validare a datoriilor doar în cazul asociațiilor de proprietari/locatari.
Ca urmare, este necesară extinderea categoriilor de furnizori de energie și asimilați acestora, care pot emite certificate de validare a datoriilor, astfel încât toți beneficiarii de sprijin să poată accesa ajutorul financiar”, se menționează în document.
Citește și despre: Prima zi de Paște vine cu vești excelente pentru țară! Record în economia românească! România a ajuns la valori rar întâlnite în exporturile de energie electrică