- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii pot produce cu 100 de litri de ţuică mai mult pe an fără a plăti accize. Motivaţia este uluitoare: „Limita actuală este mult prea mică”

04 Sep, 12:39 • Cornel Ghimeșan
Un proiect legislativ propus de Gvern vizează creşterea a cantității de alcool produsă în gospodăriile românilor și scutită de la plata accizelor, de la 50 de litri pe an la 150 de litri pe an, începând cu 1 ianuarie 2025. Argumentul majorării este acela că actuala cantitate "s-a demonstrat ca este mult prea mică".
Românii pot produce cu 100 de litri de ţuică mai mult pe an fără a plăti accize. Motivaţia este uluitoare: Limita actuală este mult prea mică

Cââi litri de ţuică pot produce românii fără a plăti accize. Conform codului fiscal, sunt scutite de la plata accizelor alcoolul din fructe, consumat de o persoana fizică, de către membrii familiei acesteia sau de către musafiri, în limita a 50 de litri anual, cu condiția ca niciun fel de vânzare sa nu aibă loc, iar alcoolul, indiferent de concentrația acestuia, să fie obținut din fructele obținute în gospodărie.

Creşte cantitatea de țuică produsă anual în gospodăriile românilor și scutită de accize

Proiectul actualei puteri prevede majorarea plafonului de la 50 de litri anual la 150 de litri anual, începând cu data de 1 ianuarie 2025, limita actuală fiind considerată „mult prea mică” pentru a acoperi nevoile unei gospodării medii, care include nu doar membrii familiei, ci și oaspeți. În plus, limita redusă ar fi descurajat multe gospodării să continue cultivarea fructelor și producerea de alcool tradițional, afectând astfel continuitatea unor tradiții.

„Măsura este una benefică pentru menținerea și protejarea producerii unor sortimente tradiționale de alcool din fructe (branduri locale de țuică, palincă etc.), însă limita de 50 de litri anual prevazută de legiuitor pentru o gospodărie (consumat de o persoana fizică, de către membrii familiei acesteia sau de către musafiri) s-a demonstrat ca este mult prea mică, fiind un plafon anual raportat la un număr mare de consumatori (familie și oaspeți)”, sunt argumentele în sprijinul modificării propuse, conform Profit.

Citeşte şi: O nouă reglementare șochează proprietarii de case! Distanța impusă pentru coșul de fum, față de vecin. Tot ce trebuie să știi

Pe de altă parte, proiectul prevede ca alcoolul produs să fie scutit de accize în continuare, cu condiția ca acesta să fie produs din fructe cultivate de gospodărie și să nu fie vândut, iar producția trebuie realizată fie prin distilare proprie, fie prin intermediul unor distilerii autorizate, în ambele cazuri fiind obligatoriu ca dispozitivele de distilare  să fie înregistrate la autoritățile competente.

Citeşte şi: Surpriză pe cardul de energie! Pensionarii vor primi din nou ajutoare în această iarnă! Cine se încadrează

Actuala legislați prevede scutirea de acciză în limita a 50 de litri în condițiile, menținute în noul proiect, ca alcoolul să fie produs de respectiva persoană fizică din fructe deținute, cultivate și furnizate de respectiva persoană fizică de pe o suprafață de teren deținută în temeiul unui drept real, utilizând un dispozitiv de distilare simplu, de mici dimensiuni, înregistrat la autoritatea competentă, și/sau produs pentru respectiva persoană fizică în distilerii autorizate din fructele deținute, cultivate și furnizate de respectiva persoană fizică de pe o suprafață de teren deținută în temeiul unui drept real.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult