- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii pot respira ușurați! Burduja anunță, despre sezonul rece: „Nu vor tremura de frig, nici de frica facturilor!”

03 Oct, 18:09 • Bugiu ⁠Ana Maria
România are stocuri de gaze de peste 100%, îndeplinind obligațiile față de Comisia Europeană. Complexul Energetic Oltenia dispune de 536.400 de tone de cărbune.
Românii pot respira ușurați! Burduja anunță, despre sezonul rece: „Nu vor tremura de frig, nici de frica facturilor!”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că România a îndeplinit obligațiile față de Comisia Europeană privind stocurile de gaze cu 70 de zile înainte de termen. În prezent, gradul de umplere a stocurilor de gaze depășește 100%, ceea ce înseamnă că se realizează un supraplin, având o rezervă tehnică disponibilă, potrivit Antena 3 CNN.

„În ceea ce priveşte stocurile de gaze, România şi-a îndeplinit obligaţia în faţa Comisiei Europene, cu 70 de zile înainte de termen. La această oră avem un grad de umplere de peste sută la sută. Se face un supraplin, o rezervă tehnică”, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja, după ședința de Guvern de miercuri.

Sebastian Burduja a anunțat că Complexul Energetic Oltenia (CEO) dispune de un stoc total de 536.400 de tone de cărbune, dintre care 397.400 de tone sunt în centralele CEO și 117.000 de tone în cariere. De asemenea, la Termocentrala de la Paroșeni sunt aproape 30.000 de tone de huilă.

El a mai spus că, în Valea Jiului, au fost salvate 2.000 de locuri de muncă și s-a asigurat funcționarea Complexului Energetic Valea Jiului, având în vedere că anul trecut stocurile erau aproape de zero. La Electrocentrale Craiova, un CET care funcționează pe lignit, sunt disponibile 87.600 de tone de cărbune.

„Vorbim de un stoc de 397.400 de tone în centralele Complexului Energetic Oltenia şi încă 117.000 de tone în cariere, în total 536.400 tone la CEO Oltenia.

La Paroşeni, aproape 30.000 de tone de huilă. În Valea Jiului am reuşit să salvăm cele 2.000 de locuri de muncă, să ţinem în viaţă Complexul Energetic Valea Jiului, să îi dăm o nouă viaţă şi să putem să exploatăm în continuare Termocentrala de la Paroşeni. Faţă de anul trecut, creşterea este semnificativă, eram aproape de zero.

La Electrocentrale Craiova, un CET important care funcţionează în continuare pe lignit, 87.600 de tone, de asemenea un nivel satisfăcător pentru pregătirea sezonului rece”, a spus acesta.

Te-ar mai putea interesa și: Burduja îi acuză pe austrieci și slovaci de prețurile uriașe la energie, blocând accesul la surse ieftine din vestul Europei!

foto: Sebastian Burduja

Românii pot respira ușurați! Burduja anunță, despre sezonul rece: „Nu vor tremura de frig, nici de frica facturilor!”

Sebastian Burduja a spus că România va fi în siguranță în această iarnă, indiferent de scenariile optimiste sau pesimiste, subliniind că românii nu vor tremura de frig sau de frica facturilor. Guvernul a luat măsuri, iar facturile vor rămâne plafonate până pe 1 aprilie 2025, cu posibilitatea prelungirii acestei măsuri.

Burduja a explicat că România nu a investit suficient în producția de energie electrică în ultimele decenii, având capacități de producție reduse la jumătate față de 1989. În ultimul an și trei luni, țara a atras fonduri europene de peste 13 miliarde de euro, dintre care 10 miliarde sunt destinate proiectelor în implementare, majoritatea având ca scop creșterea capacității de producție de energie.

„Am luat în calcul şi un scenariu pesimist şi unul moderat, în ambele scenarii, România va fi în siguranţă, deci românii nu vor tremura de frig în iarna aceasta şi datorită eforturilor pe care Guvernul le-a făcut şi le face, nu vor tremura nici de frica facturilor, pentru că aceste facturi rămân plafonate până la 1 aprilie anul viitor, dacă nu cumva vom putea să prelungim această formă de sprijin, compensarea-plafonarea.

România n-a investit timp de decenii în producția de energie electrică, s-au pus în funcțiune foarte puține capacități noi. Față de 1989, capacitățile de producție în bandă au scăzut la jumătate.

Pot să vă spun că în ultimul an și trei luni, noi am atras fonduri europene de peste 13 miliarde de euro și deja 10 miliarde sunt proiecte în implementare. O bună parte dintre aceste fonduri sunt pentru a crește capacitatea de producție”, a precizat acesta.

Te-ar mai putea interesa și: Decizie majoră pentru toți românii care plătesc facturi la energie. Burduja dă cu pumnul în masă: „Nu putem tolera inechităţile”