- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii pot să calculeze E-uri consumate la fiecare ieşire în oraş. HoReCa, obligată să adauge valorile nutriţionale pe meniu din 15 martie

26 Feb, 20:57 • Dobran Viorel
Legea bacşişului nu mai este singura problemă în industria HoReCa. Detalierea meniului până la conţinutul nutriţional al fiecărui aliment va schimba radical modul de servire a mesei în restaurante. Restaurantele trebuie să treacă în meniu, până la 15 martie, numărul de E-uri pe care îl conține fiecare produs.
Românii pot să calculeze E-uri consumate la fiecare ieşire în oraş. HoReCa, obligată să adauge valorile nutriţionale pe meniu din 15 martie

Restaurantele mai au timp până la 15 martie să treacă în meniu numărul de „E-uri” pe care îl conține fiecare produs pus la vânzare. Noile reguli îi nemulțumesc pe patronii de din domeniul HoReCa. Regula, care intră în vigoare din 15 martie, va fi valabilă inclusiv pentru unitățile care vând mâncare online.

Începând de la această dată, HoReCa este obligată să afișeze declarația nutrițională a fiecărui preparat. Ordinul prevede actualizarea meniurilor din restaurante cu detalii suplimentare referitoare la ingredientele pe care produsele puse la vânzare le conțin, inclusiv numărul de E-uri pe care îl conține fiecare aliment. Acesta va fi trecut în paranteză sub forma 5E, dacă produsul conține cinci euri, spune Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Acesta mai spune că „Trebuie să luăm în calcul că mulţi operatori economici vând produse similare ca aspect şi gust produselor cu care suntem familiarizaţi, adică folosesc creme vegetale pe bază de ulei de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza feta, ca aspect şi ca textură”.

În acest caz, operatorii vor fi nevoiţi să scrie în meniu „cremă vegetală” şi să explice din ce este alcătuit acel produs.

NutriNest vine în ajutorul restaurantelor, firmelor de catering și fast-foodurilor pentru a implementa noile cerințe în mai puțin de 5 ore.

În mai puțin de o lună, toate alimentele preparate în bucătăria proprie, fără etichete, vor avea specificate detalii despre declarația nutrițională a fiecărui preparat din meniu, împreună cu alergenii și aditivii prezenți.

Noul ordin ANPC pentru restaurante. Ce trebui să conţină fiecare meniu

Informațiile despre Ordinul 201/2022 al ANPC nu sunt chiar noi, însă data inițială de implementare (final de 2022) s-a prelungit până pe 15 martie 2023, de aici și atâta interes în perioada aceasta. Pe scurt, specialiștii vor să alinieze informațiile despre preparatele culinare servite într-o locație alimentară publică la Regulamentul UE nr. 1169/2011, care obligă prezentarea tuturor datelor legate ingredientele produselor alimentare și valorile lor nutriționale pe etichetele acestora.

Salariul din HoReCa ajunge chiar și la 1.000 de euro. Cum s-a schimbat sectorul după pandemie. Deficitul cu care se confruntă industria

Cele 5 elemente pe care să le incluzi în meniu

  1. Cantitatea: fiecare ingredient pe care îl conține un preparat trebuie să aibă menționată cantitatea exactă;
  2. Aditivii: se adaugă pe lista de ingrediente cu denumirea categoriei, urmată de codul numeric UE sau denumirea specifică;
  3. Declarația nutrițională: trebuie să cuprindă următoarele elemente – valoarea nutrițională exprimată în Kj și kcal, cantitățile de grăsimi, acizi grași saturați, glucide, din care zaharuri și de sare, toate exprimate în g;
  4. Componentele cu efect alergen: se respectă prevederile Ordinului 163/2021 pentru furnizarea de informaţii privind prezenţa unor substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă în produsele alimentare neambalate;
  5. Ingrediente provenite din produse congelate.

Ce tip de unități au această obligativitate

Restaurantele trebuie să treacă în meniu, până la 15 martie, numărul de E-uri pe care îl conține fiecare produs
Restaurantele trebuie să treacă în meniu, până la 15 martie, numărul de E-uri pe care îl conține fiecare produs

Ordinul 201/2022 se adresează în mod special: braseriilor, pizzeriilor, berăriilor, barurilor, cafenelelor, fast-food-urilor (inclusiv cele drive-in), unităților pentru organizarea evenimentelor, teraselor și grădinilor, cofetării/patiserii, bufeturilor și rotiseriilor. Menționăm că acestea sunt principalele unități vizate, dar ANPC stipulează că nu se va limita la această listă.

Deții o astfel de unitate? Iată cum să adaugi elementele de mai sus cât mai rapid

Aplicația NutriNest te ajută să calculezi declarația nutrițională pentru fiecare preparat, fără a apela la un nutriționist. Folosind NutriNest, vei economisi până la 70% din costuri și vei intra în legalitate în 3-5 ore. În medie, timpul de calcul per preparat scade de la 60 de minute la doar 2-3 minute.

Peste 20.000 de ingrediente prezente la furnizorii HoReCa din România

Cu o aplicație, ai flexibilitate totală în a-ți gestiona meniul. Poți adăuga, șterge și modifica rețetele, iar actualizarea meniului online se face în timp real. În plus, NutriNest lucrează constant la îmbunătățirea bazei de date.

„Am creat NutriNest dintr-o nevoie proprie, eu însumi fiind nevoit să schimb toate meniurile restaurantelor noastre. Procesul părea din start foarte anevoios. Mă refer aici atât la identificarea corectă a ingredientelor, cât și la introducerea lor manuală. Fiind la o primă iterație, eram convinși că regulile se vor mai schimba și aveam nevoie de o platformă digitală, ușor de folosit și care să permită modificări în timp real.” – Geanni Suru, co-fondator NutriNest.ro

Legea bacşişului provoacă din nou probleme angajaţilor din HoReCa. Dacă bacşişul e mai mare de 15%, se consideră salariu şi e impozitat diferit

Cod QR printr-un click

După ce faci modificările necesare conform obligativităților Ordinului 201/2022 al ANPC, poți exporta direct meniul actualizat printr-un singur buton. Acesta va fi la dispoziția tuturor clienților prin scanarea unui QR code.

Măsura ar fi trebuit să intre în vigoare de la finalul anului trecut, însă a fost amânată de ANPC după ce patronii de restaurante au spus că au nevoie de timp pentru a face schimbarea. Aceștia au criticat măsura, spunând că în acest fel meniurile vor deveni foarte stufoase.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Top 10 cele mai frumoase colinde de Sărbători. Sunt cele mai ascultate în această perioadă
Top 10 cele mai frumoase colinde de Sărbători. Sunt cele mai ascultate în această perioadă
Carrefour dă jumătate din bani înapoi clienților, la achiziționarea următorului produs de sezon. Oferta este limitată, până pe 24 decembrie
Carrefour dă jumătate din bani înapoi clienților, la achiziționarea următorului produs de sezon. ...
Noua metodă prin care escrocii fură banii românilor ce folosesc carduri. Cum era să o pățească un internaut
Noua metodă prin care escrocii fură banii românilor ce folosesc carduri. Cum era să o pățească ...
Mărturiile cutremurătoare ale soțului gravidei moarte în Maternitatea din Botoșani: „Noi încercăm să ne purtăm ca și cum ea este în continuare cu noi”
Mărturiile cutremurătoare ale soțului gravidei moarte în Maternitatea din Botoșani: „Noi încercăm ...
Idei de împodobit bradul de Crăciun. Cele mai potrivite combinații de culori pentru globuri și alte decorațiuni
Idei de împodobit bradul de Crăciun. Cele mai potrivite combinații de culori pentru globuri și alte ...
Top cinci cele mai populare stațiuni de schi din Europa. Destinații de vis pentru iubitorii sporturilor de iarnă
Top cinci cele mai populare stațiuni de schi din Europa. Destinații de vis pentru iubitorii sporturilor ...
Ingredientul secret care îți lasă geamurile curate ca lacrima. Cu ce să le ștergi de fiecare dată, ferestrele tale vor străluci
Ingredientul secret care îți lasă geamurile curate ca lacrima. Cu ce să le ștergi de fiecare dată, ...
Cât te costă pe lună să încălzești casa cu aparatul de aer condiționat
Cât te costă pe lună să încălzești casa cu aparatul de aer condiționat
Comuna din România asaltată de rechinii imobiliari! Nu e lângă București sau Cluj, dar atrage investiții de milioane
Comuna din România asaltată de rechinii imobiliari! Nu e lângă București sau Cluj, dar atrage investiții ...
Locul de muncă care le asigură românilor un salariu de 5.500 de euro. Bonusuri: cazare gratuită şi transport inclus
Locul de muncă care le asigură românilor un salariu de 5.500 de euro. Bonusuri: cazare gratuită şi ...
Aparatul care trebuie scos din priză în timpul furtunii. Riscurile la care ne supunem dacă nu-l deconectăm
Aparatul care trebuie scos din priză în timpul furtunii. Riscurile la care ne supunem dacă nu-l deconectăm
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...