- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii pot să calculeze E-uri consumate la fiecare ieşire în oraş. HoReCa, obligată să adauge valorile nutriţionale pe meniu din 15 martie

26 Feb, 20:57 • Dobran Viorel
Legea bacşişului nu mai este singura problemă în industria HoReCa. Detalierea meniului până la conţinutul nutriţional al fiecărui aliment va schimba radical modul de servire a mesei în restaurante. Restaurantele trebuie să treacă în meniu, până la 15 martie, numărul de E-uri pe care îl conține fiecare produs.
Românii pot să calculeze E-uri consumate la fiecare ieşire în oraş. HoReCa, obligată să adauge valorile nutriţionale pe meniu din 15 martie

Restaurantele mai au timp până la 15 martie să treacă în meniu numărul de „E-uri” pe care îl conține fiecare produs pus la vânzare. Noile reguli îi nemulțumesc pe patronii de din domeniul HoReCa. Regula, care intră în vigoare din 15 martie, va fi valabilă inclusiv pentru unitățile care vând mâncare online.

Începând de la această dată, HoReCa este obligată să afișeze declarația nutrițională a fiecărui preparat. Ordinul prevede actualizarea meniurilor din restaurante cu detalii suplimentare referitoare la ingredientele pe care produsele puse la vânzare le conțin, inclusiv numărul de E-uri pe care îl conține fiecare aliment. Acesta va fi trecut în paranteză sub forma 5E, dacă produsul conține cinci euri, spune Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Acesta mai spune că „Trebuie să luăm în calcul că mulţi operatori economici vând produse similare ca aspect şi gust produselor cu care suntem familiarizaţi, adică folosesc creme vegetale pe bază de ulei de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza feta, ca aspect şi ca textură”.

În acest caz, operatorii vor fi nevoiţi să scrie în meniu „cremă vegetală” şi să explice din ce este alcătuit acel produs.

NutriNest vine în ajutorul restaurantelor, firmelor de catering și fast-foodurilor pentru a implementa noile cerințe în mai puțin de 5 ore.

În mai puțin de o lună, toate alimentele preparate în bucătăria proprie, fără etichete, vor avea specificate detalii despre declarația nutrițională a fiecărui preparat din meniu, împreună cu alergenii și aditivii prezenți.

Noul ordin ANPC pentru restaurante. Ce trebui să conţină fiecare meniu

Informațiile despre Ordinul 201/2022 al ANPC nu sunt chiar noi, însă data inițială de implementare (final de 2022) s-a prelungit până pe 15 martie 2023, de aici și atâta interes în perioada aceasta. Pe scurt, specialiștii vor să alinieze informațiile despre preparatele culinare servite într-o locație alimentară publică la Regulamentul UE nr. 1169/2011, care obligă prezentarea tuturor datelor legate ingredientele produselor alimentare și valorile lor nutriționale pe etichetele acestora.

Salariul din HoReCa ajunge chiar și la 1.000 de euro. Cum s-a schimbat sectorul după pandemie. Deficitul cu care se confruntă industria

Cele 5 elemente pe care să le incluzi în meniu

  1. Cantitatea: fiecare ingredient pe care îl conține un preparat trebuie să aibă menționată cantitatea exactă;
  2. Aditivii: se adaugă pe lista de ingrediente cu denumirea categoriei, urmată de codul numeric UE sau denumirea specifică;
  3. Declarația nutrițională: trebuie să cuprindă următoarele elemente – valoarea nutrițională exprimată în Kj și kcal, cantitățile de grăsimi, acizi grași saturați, glucide, din care zaharuri și de sare, toate exprimate în g;
  4. Componentele cu efect alergen: se respectă prevederile Ordinului 163/2021 pentru furnizarea de informaţii privind prezenţa unor substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă în produsele alimentare neambalate;
  5. Ingrediente provenite din produse congelate.

Ce tip de unități au această obligativitate

Restaurantele trebuie să treacă în meniu, până la 15 martie, numărul de E-uri pe care îl conține fiecare produs
Restaurantele trebuie să treacă în meniu, până la 15 martie, numărul de E-uri pe care îl conține fiecare produs

Ordinul 201/2022 se adresează în mod special: braseriilor, pizzeriilor, berăriilor, barurilor, cafenelelor, fast-food-urilor (inclusiv cele drive-in), unităților pentru organizarea evenimentelor, teraselor și grădinilor, cofetării/patiserii, bufeturilor și rotiseriilor. Menționăm că acestea sunt principalele unități vizate, dar ANPC stipulează că nu se va limita la această listă.

Deții o astfel de unitate? Iată cum să adaugi elementele de mai sus cât mai rapid

Aplicația NutriNest te ajută să calculezi declarația nutrițională pentru fiecare preparat, fără a apela la un nutriționist. Folosind NutriNest, vei economisi până la 70% din costuri și vei intra în legalitate în 3-5 ore. În medie, timpul de calcul per preparat scade de la 60 de minute la doar 2-3 minute.

Peste 20.000 de ingrediente prezente la furnizorii HoReCa din România

Cu o aplicație, ai flexibilitate totală în a-ți gestiona meniul. Poți adăuga, șterge și modifica rețetele, iar actualizarea meniului online se face în timp real. În plus, NutriNest lucrează constant la îmbunătățirea bazei de date.

„Am creat NutriNest dintr-o nevoie proprie, eu însumi fiind nevoit să schimb toate meniurile restaurantelor noastre. Procesul părea din start foarte anevoios. Mă refer aici atât la identificarea corectă a ingredientelor, cât și la introducerea lor manuală. Fiind la o primă iterație, eram convinși că regulile se vor mai schimba și aveam nevoie de o platformă digitală, ușor de folosit și care să permită modificări în timp real.” – Geanni Suru, co-fondator NutriNest.ro

Legea bacşişului provoacă din nou probleme angajaţilor din HoReCa. Dacă bacşişul e mai mare de 15%, se consideră salariu şi e impozitat diferit

Cod QR printr-un click

După ce faci modificările necesare conform obligativităților Ordinului 201/2022 al ANPC, poți exporta direct meniul actualizat printr-un singur buton. Acesta va fi la dispoziția tuturor clienților prin scanarea unui QR code.

Măsura ar fi trebuit să intre în vigoare de la finalul anului trecut, însă a fost amânată de ANPC după ce patronii de restaurante au spus că au nevoie de timp pentru a face schimbarea. Aceștia au criticat măsura, spunând că în acest fel meniurile vor deveni foarte stufoase.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Bitcoin atinge noi maxime istorice după victoria lui Trump
Bitcoin atinge noi maxime istorice după victoria lui Trump
La Poiana Brașov au pornit tunurile de zăpadă artificială. Pârtiile sunt pregătite pentru sezonul de schi
La Poiana Brașov au pornit tunurile de zăpadă artificială. Pârtiile sunt pregătite pentru sezonul ...
Cum pot pierde șoferii permisul de conducere. Greșeala care îți poate lăsa mașina pe dreapta
Cum pot pierde șoferii permisul de conducere. Greșeala care îți poate lăsa mașina pe dreapta
Cresc accizele cu 4,4% la băuturile alcoolice. Cât vor plăti românii pentru tărie și vinuri spumante de la 1 ianuarie 2025
Cresc accizele cu 4,4% la băuturile alcoolice. Cât vor plăti românii pentru tărie și vinuri spumante ...
Cum se păstrează, de fapt, pâinea proaspătă. Nu se ține nici în frigider, nici în coș. Trucul pe care ar trebui să îl știe orice gospodină: „Conține aproximativ 50% carbohidrați”
Cum se păstrează, de fapt, pâinea proaspătă. Nu se ține nici în frigider, nici în coș. Trucul ...
Prognoză meteo AccuWeather decembrie București. Când va ninge în Capitală
Prognoză meteo AccuWeather decembrie București. Când va ninge în Capitală
Economia României, în pragul unui test major! Avertismente dure de la Comisia Europeană
Economia României, în pragul unui test major! Avertismente dure de la Comisia Europeană
Ungaria mizează pe BMW și BYD pentru a salva economia în 2024, în ciuda recesiunii din trimestrul 3!
Ungaria mizează pe BMW și BYD pentru a salva economia în 2024, în ciuda recesiunii din trimestrul 3!
Vești proaste pentru români, valul de scumpiri va continua până în 2026. Prețurile polițelor RCA se majorează din nou: ”Tarifele cresc cu cel puțin 30 %”
Vești proaste pentru români, valul de scumpiri va continua până în 2026. Prețurile polițelor RCA ...
România se apropie de intrarea în Schengen. Negocieri finale cu Austria, Predoiu anunță progrese
România se apropie de intrarea în Schengen. Negocieri finale cu Austria, Predoiu anunță progrese
O studentă din Alba a dat lovitura cu o afacere inedită. Bacademia, proiectul care îi ajută pe elevi să promoveze mai ușor examenul maturității
O studentă din Alba a dat lovitura cu o afacere inedită. Bacademia, proiectul care îi ajută pe elevi ...
Frații Păvăl de la Dedeman colaborează cu BCR. Clienții băncii pot primi până la 200.000 de lei finanțare
Frații Păvăl de la Dedeman colaborează cu BCR. Clienții băncii pot primi până la 200.000 de lei ...
Cârnatul Dubai, noua senzaţie virală pe internet. Ce este, de fapt, Dubai-Wurst şi ce conţine
Cârnatul Dubai, noua senzaţie virală pe internet. Ce este, de fapt, Dubai-Wurst şi ce conţine
Arobs, liderul IT pe Bursa de Valori București, raportează un profit de 16 milioane de lei, în scădere cu 42% față de anul trecut!
Arobs, liderul IT pe Bursa de Valori București, raportează un profit de 16 milioane de lei, în scădere ...
Meseria cea mai căutată pe piaţa muncii. Salariul este 10.000 de lei, cursurile costă 1.200 de lei şi durează cinci luni
Meseria cea mai căutată pe piaţa muncii. Salariul este 10.000 de lei, cursurile costă 1.200 de lei ...
Averile candidaților la prezidențiale 2024. Lingouri de aur și un candidat fără niciun venit declarat!
Averile candidaților la prezidențiale 2024. Lingouri de aur și un candidat fără niciun venit declarat!
Cât te costă o centrală termică în 2024. Prețurile explodează. Dispozitivul și montajul îți golesc buzunarele
Cât te costă o centrală termică în 2024. Prețurile explodează. Dispozitivul și montajul îți ...
Lovitură cruntă pentru pensionarii din România. Contribuțiile lor nu mai sunt recunoscute integral!
Lovitură cruntă pentru pensionarii din România. Contribuțiile lor nu mai sunt recunoscute integral!