Restaurantele mai au timp până la 15 martie să treacă în meniu numărul de „E-uri” pe care îl conține fiecare produs pus la vânzare. Noile reguli îi nemulțumesc pe patronii de din domeniul HoReCa. Regula, care intră în vigoare din 15 martie, va fi valabilă inclusiv pentru unitățile care vând mâncare online.
Începând de la această dată, HoReCa este obligată să afișeze declarația nutrițională a fiecărui preparat. Ordinul prevede actualizarea meniurilor din restaurante cu detalii suplimentare referitoare la ingredientele pe care produsele puse la vânzare le conțin, inclusiv numărul de E-uri pe care îl conține fiecare aliment. Acesta va fi trecut în paranteză sub forma 5E, dacă produsul conține cinci euri, spune Horia Constantinescu, președintele ANPC.
Acesta mai spune că „Trebuie să luăm în calcul că mulţi operatori economici vând produse similare ca aspect şi gust produselor cu care suntem familiarizaţi, adică folosesc creme vegetale pe bază de ulei de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza feta, ca aspect şi ca textură”.
În acest caz, operatorii vor fi nevoiţi să scrie în meniu „cremă vegetală” şi să explice din ce este alcătuit acel produs.
NutriNest vine în ajutorul restaurantelor, firmelor de catering și fast-foodurilor pentru a implementa noile cerințe în mai puțin de 5 ore.
În mai puțin de o lună, toate alimentele preparate în bucătăria proprie, fără etichete, vor avea specificate detalii despre declarația nutrițională a fiecărui preparat din meniu, împreună cu alergenii și aditivii prezenți.
Informațiile despre Ordinul 201/2022 al ANPC nu sunt chiar noi, însă data inițială de implementare (final de 2022) s-a prelungit până pe 15 martie 2023, de aici și atâta interes în perioada aceasta. Pe scurt, specialiștii vor să alinieze informațiile despre preparatele culinare servite într-o locație alimentară publică la Regulamentul UE nr. 1169/2011, care obligă prezentarea tuturor datelor legate ingredientele produselor alimentare și valorile lor nutriționale pe etichetele acestora.
Ordinul 201/2022 se adresează în mod special: braseriilor, pizzeriilor, berăriilor, barurilor, cafenelelor, fast-food-urilor (inclusiv cele drive-in), unităților pentru organizarea evenimentelor, teraselor și grădinilor, cofetării/patiserii, bufeturilor și rotiseriilor. Menționăm că acestea sunt principalele unități vizate, dar ANPC stipulează că nu se va limita la această listă.
Aplicația NutriNest te ajută să calculezi declarația nutrițională pentru fiecare preparat, fără a apela la un nutriționist. Folosind NutriNest, vei economisi până la 70% din costuri și vei intra în legalitate în 3-5 ore. În medie, timpul de calcul per preparat scade de la 60 de minute la doar 2-3 minute.
Cu o aplicație, ai flexibilitate totală în a-ți gestiona meniul. Poți adăuga, șterge și modifica rețetele, iar actualizarea meniului online se face în timp real. În plus, NutriNest lucrează constant la îmbunătățirea bazei de date.
„Am creat NutriNest dintr-o nevoie proprie, eu însumi fiind nevoit să schimb toate meniurile restaurantelor noastre. Procesul părea din start foarte anevoios. Mă refer aici atât la identificarea corectă a ingredientelor, cât și la introducerea lor manuală. Fiind la o primă iterație, eram convinși că regulile se vor mai schimba și aveam nevoie de o platformă digitală, ușor de folosit și care să permită modificări în timp real.” – Geanni Suru, co-fondator NutriNest.ro
După ce faci modificările necesare conform obligativităților Ordinului 201/2022 al ANPC, poți exporta direct meniul actualizat printr-un singur buton. Acesta va fi la dispoziția tuturor clienților prin scanarea unui QR code.
Măsura ar fi trebuit să intre în vigoare de la finalul anului trecut, însă a fost amânată de ANPC după ce patronii de restaurante au spus că au nevoie de timp pentru a face schimbarea. Aceștia au criticat măsura, spunând că în acest fel meniurile vor deveni foarte stufoase.