În România, angajații s-au adaptat modelelor de lucru hibrid care s-au proliferat începând cu 2022, dar mulți încă preferă lucrul de acasă, fiind gata să-și schimbe jobul dacă angajatorul le-ar impune revenirea la birou în fiecare zi. Din acest motiv, mai multe companii au început totuși să impună noi reguli de prezență și supraveghere a activității, efectul resimțindu-se și în creșterea traficului din marile orașe.
Conform unei analize amănunțite a tendințelor în ceea ce privește revenirea la birou la nivel global realizate de Bloomberg, anul 2023 a adus cu sine un val de schimbări din partea managementului organizațiilor, acestea revenind asupra deschiderii pe care au afișat-o în timpul pandemiei pentru telemuncă. Astfel, națiunile asiatice au gestionat mai bine pandemia de Covid-19 în primul an, astfel încât angajații au petrecut mult mai puțin timp în carantină și nu s-au obișnuit să lucreze de acasă, ceea ce a făcut mai ușoară tranziția înapoi la viața de birou. În schimb, în Europa, Marea Britanie are una dintre cele mai mari rate de lucru la distanță (remote), iar Franța una dintre cele mai mici, dar mai multe țări din Europa au impus reglementări care legitimează programul flexibil.
Pe de altă parte, în SUA, guvernele statale și cel federal au lăsat șefii și angajații să decidă schimbările pe cont propriu. Companii precum Amazon sau Zoom Video Communications au insistat ca angajații să revină la birouri cel puțin câteva zile pe săptămână, în regim hibrid, Goldman Sachs a impus angajaților revenirea la birou cinci zile pe săptămână, Walt Disney, patru zile, în timp ce Amazon, Google și mulți alții au optat pentru trei zile. Practic, programul hibrid este acum norma pentru angajații de birou din cea mai mare economie a lumii.
Citeşte şi: Voucherele educaţionale vor întârzia. Când pot aştepta banii familiile cu venituri mici
Conform analizei realizată de Bloomberg, SUA poate să abordeze munca de la distanță mai mult decât alte regiuni, dar peste jumătate dintre lucrătorii americani muncesc pe linia întâi, fără multă flexibilitate pentru a lucra de acasă, în timp ce în Japonia, cei mai mari creditori ai națiunii nu impun un număr minim de zile de birou pe săptămână. Una dintre concluzii este aceea că atitudinea refractară față de munca de la birou nu se va schimba foarte curând în SUA, unde proporția de angajați care au declarat că productivitatea lor în timpul lucrului de la distanță a atins niveluri optime era aproape dublă față de cea din restul lumii. În contrast, un studiu de lucru asupra lucrătorilor din centre de data entry din India a dezvăluit că cei care lucrează de acasă sunt cu 18% mai puțin productivi.
În acest context, stilul hibrid de muncă tinde să devină noua normalitate în marile orașe din România. Întrebaţi dacă ar avea de ales de unde să lucreze, doar 10% dintre angajaţi au răspuns că doresc să lucreze exclusiv de acasă, potrivit studiului „Back to the Office“ realizat de Cushman & Wakefield Echinox în iunie 2023. Importanţa biroului este şi mai vitală în Bucureşti, unde 96% dintre respondenţi vor să lucreze cel puţin o zi pe săptămână de la birou, comparativ cu oraşele regionale, unde ponderea acestora este de 87%. Astfel, peste un sfert dintre cei intervievaţi ar vrea să lucreze 3 zile de la birou şi 2 zile de acasă, în timp ce 17% vor să lucreze doar de la birou. Mai mult, un sondaj realizat de platforma Undelucrăm.ro pe 2.813 angajați din România la finele anului trecut a arătat că aproape 40% dintre angajații români și-ar căuta alt job dacă firmele unde lucrează le-ar solicita să lucreze în mare parte sau exclusiv de la birou.