- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii preferă să trăiască din ajutoare sociale. Cum se refuză, pe bandă rulantă, joburi plătite și cu 500 de lei pe zi

13 Jun, 10:08 • Bumbeneci Diana
Joburi plătite cu 500 de lei, dar refuzate de mulți care aleg să stea degeaba și să primească ajutoare sociale. Cum este posibil acest lucru.
Românii preferă să trăiască din ajutoare sociale. Cum se refuză, pe bandă rulantă, joburi plătite și cu 500 de lei pe zi

Este de notorietate faptul că România este de mulți ani printre țările cu cele mai mici salarii din Uniunea Europeană, însă la ora actuală sunt și locuri de muncă bine plătite, dar care nu sunt dorite și se preferă beneficiile din ajutoare sociale. Mai exact, unele persoane oferă 500 de lei pe zi unui angajat, dar tot nu găsesc oameni interesați de muncă.

De ce să muncești când poți primi ajutoare sociale?

Românii sunt cei mai expuși riscului de sărăcie şi excluziune socială din spațiul european, conform ultimelor date prezentate de Eurostat. Salariile mici și sărăcia îi bântuie pe oameni, iar dacă în marile orașe lucrurile au mai evoluat, în multe sate au rămas încremenite în timp în anii 80, scrie adevarul.ro.

Cu toate acestea însă, sunt români care vor să trăiască din ajutoare sociale sau din alte surse, chiar dacă ar putea găsi de muncă și să fie plătiți mai mult decât rezonabil. Pe un grup de Facebook destinat celor care vor să se mute la țară, cineva a vrut să afle cât este plătită o zi de muncă, în agricultură, în România.

Nimeni nu mai găsește oameni dispuși la muncă fizică în agricultură, știm. Totuși: cât mai plătiți pentru o zi de sapă la grădină? Mulțumesc. P.S.: poate menționați și județul”, a postat persoana respectivă.

Răspunsurile nu au încetat să apară, iar unele au fost mai mult decât surprinzătoare. Mulți fermieri sunt nemulțumiți și spun că nu găsesc oameni pe care să îi angajeze chiar dacă sunt dispuși să plătească mai mult decât decent la nivelul României.

„Noi, în Dâmbovița, ne-am liniștit, nu mai căutăm, că știm că nu mai găsim. Îl convocăm pe fiu și vine când poate, de la oraș, să ne ajute. Unei vecine i s-au cerut 600 pentru tăiat lemne, pe o zi. Ea se aștepta la 300, i-a dat 500 și cetățeanul nemulțumit nu a mai venit și a doua zi”, a scris alt internaut.

„Mda, cam aici duc politicile publice gândite de inteligenții din parlament”, i-a răspuns cineva. „Cu 600 de lei cumperi lemne gata tăiate”, a obiectat o doamnă.

„La noi, poate o căruță. Fiind în vârstă și cu unele probleme de sănătate, două luni de iarnă nu locuim la țară. Am cumpărat lemne de 1.500 de lei la începutul lui noiembrie și atunci nu am stat toată luna. Am plecat la mijlocul lui decembrie, ne-am întors la sfârșitul lui februarie și în martie am rămas fără lemne. Am mai cumpărat de 700 de lei, noi tot venind și plecând și s-au terminat la începutul lui mai. Ne costă cam cât întreținerea la bloc. Aici nu avem gaze, ci sobe de teracotă și ne place mult focul de lemne”, i s-a răspuns.

Românii vor să muncească! În 2023 a fost atins un record în ceea ce privește numărul de oameni care au aplicat pentru un nou job

„Prețul corect”

Au existat  și observații care au stârnit comentariile persoanelor participante la discuție.

„Vin și eu cu o părere, poate nu pe gustul tuturor, nu stau la sat încă, așa că logica mea se va baza mai mult pe alta perspectivă. Salariul minim brut pe România la ora actuală este 3.300, împărțit la 20 zile lucrătoare vine cam 165 ron pe zi. Din punctul meu de vedere, acela ar trebui să fie minimul cu care plătiți acești oameni, și nu ar trebui să se facă diferența între județe și starea curentă a acestora (că văd tot felul de comentarii că sunt asistați social, că sunt leneși etc. Este cam irelevant, munca și plata trebuie să fie aceeași, că toți trăim în aceeași țară)”, a spus el în prima parte a mesajului.

Și a continuat cu: „Având în vedere ca lucrează la negru, de aceea m-am referit la brut și nu la net, că altfel diferența aceea ar ajunge la stat, de ce să nu ajungă direct la omul care are cea mai mare nevoie de ei? Dacă un angajat de birou cu salar minim primește această sumă pe zi, un om care prestează asemenea muncă (care nu este pentru oricine, este muncă fizică grea, solicitantă, stai mult în soare etc) de ce nu ar primi la fel? Nu mai încep să zic de apă și mâncare, asta deja ține de posibilitățile și omenia fiecăruia, dar cum alte posturi/joburi oferă anumite beneficii, se poate aplica și în cazul acesta pentru omul care muncește.”

Vezi și: Este anunțul care va bucura milioane de români. Se propune un nou program „Rabla”

Au existat păreri destul de împărțite. „Primesc mai mult de atât cei care mai au chef de muncă. 150 lei/zi, plus mîncare, cafea, bere, țigări. Doar berea și țigările și tot adaugă vreo 50 de lei la plata zilei”, a spus cineva.

Munca este «grele», din păcate mulți se uită că ai și nu ar veni nici pe 200 de lei la zi să te ajute. Au impresia că dacă ai un solar și 20 de ari de legume ești miliardar”, a scris altul.

Și tot un ton ușor ironic a abordat alt internaut. „Nu mai sunt oameni de sapă, după alegeri, acum toți candidează de consilieri.”

„250 de lei în Mehedinți, plus mâncare, băutură”, a adăugat altcineva. Și dacă fumează, vor și un pachet de țigări. Nu am înțeles niciodată cu plata și mâncare etc. Mie la serviciu nu îmi dă mâncare. Muncesc și mă plătește, atât. Mâncarea o suport din banii câștigați”, și-a exprimat un altul nedumerirea.

Dar țigări cine ne dă la serviciu? Un pachet pe zi. Doamne ferește ce lume și ce pretenții anormale, dar noi suntem de vină că i-am învățat așa. La fel și cu plicul la medic, asistentă, profesor, cine i-a învățat dacă nu noi care dăm?”, s-a întrebar retoric un membru al grupului.

250 lei în Bistrița Năsăud Dar nu mai găsești decât bieți pensionari care mai pot! Tineret nu ai să vezi! S-a mai motorizat! Parcele mari le lucreaza cu erbicid și tractoare! Dar cât e de frumos o mică grădină la țară cât se poate de bio! Bio e doar ce cultivi tu, atât cât se poate!”, a scris altul.

Mâncare, băutură, țigări și bani de benzină

„Atâta timp cât guvernul dă ajutoare sociale nu se vor găsi oameni la muncă. De ce ar mai munci când primesc bani fără muncă? Se încurajează de fapt nemunca”, a fost o idee. „Dumneavoastră știți cât este ajutorul social pe lună? Interesați-vă puțin și veți vedea că nimeni nu poate trăi cu banii ăia!”, a combătut-o altă doamnă. Răspunsul nu s-a lăsat însă așteptat prea mult: „Doamnă cei de la sat se mulțumesc cu atât. Știu ce vorbesc.”

„Eu muncesc 10-12 ore minim/zi pt 200 lei, foc continuu, în birou, e adevărat, cu oameni de tot felul și e ok, îmi place. Pentru 200 lei, în aer liber, fără stress, cu pauză, cu mâncare, un suc, apă, cafea, bere, ce o fi, nu e ok. Ca să nu mai discutăm de pregătire, de școli, că nu e relevant în acest context”, a fost altă părere.

„Poiana Lacului, Argeș pentru a tăia buruienile 350 de lei ziua +bere, țigări, benzină și mâncare”, a fost alt mesaj. „De la 300 de lei în sus am auzit, județul Argeș”, i-a dat altul dreptate.

În Italia o zi de muncă varianza în 40-45 de euro cu mâncarea ta, băutura ta, țigările tale și benzina ta. Și muncești cum trebuie, altfel te trimite acasă pe banii tăi”, a punctat cineva.

200 lei pe zi cand se găsea. Acum nu mai găsesc”, s-a plâns alt internaut.

Mie mi-a luat 150 de lei pe o jumătate de oră să-mi «sape» o grădinuță de 10/5 m, crezând că-mi sapă cu hârlețul, așa cum trebuie. Când colo, a venit cu un motoraș de jucărie. Și, ce credeți, a periat un pic scoarța pământului de a doua zi era totul verde și frumos. Bătaie de joc! Am aruncat banii pe fereastră. N-am putut semăna nimic”, s-a plâns altcineva.

Citește azi și: Un nou cutremur a zguduit România! INCDFP anunță unde a fost resimțit seismul

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult