- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii preferă vacanțele scurte, până în 7 zile: Generația Z în plin sezon, iulie-august, iar cei peste 45 de Ani în extrasezon

01 Aug, 11:07 • Toma Anca
Românii preferă vacanțele scurte. Tinerii din Generația Z, cu vârste între 18 și 24 de ani, își planifică în mare parte vacanțele în lunile iulie și august (64%), în timp ce adulții de peste 45 de ani preferă să-și organizeze vacanțele în extrasezon mai frecvent decât restul populației (27% vs. 21% total eșantion).
Românii preferă vacanțele scurte, până în 7 zile: Generația Z în plin sezon, iulie-august, iar cei peste 45 de Ani în extrasezon

Românii preferă vacanțele scurte. În acest an, 56% dintre români și-au planificat vacanțele de vară anul acesta în perioada de vârf a sezonului (Iulie-August), procent semnificativ mai mic comparativ cu vara anului trecut (65%).

Așteptările românilor includ relaxare totală (70%), timp de calitate cu familia (50%) și aventură sau explorare (29%).  Majoritatea și-au planificat vacanțe mai scurte de 7 zile (44%) și preferă să se cazeze în hoteluri (43%).

Citește și: Românii sunt europenii care merg cel mai puţin în vacanţe în afara ţării, alături de bulgari

Românii preferă vacanțele scurte, până în 7 zile

Potrivit Reveal Marketing Research, 56% dintre români și-au planificat vacanțele de vară în perioada de vârf a sezonului, cu 9% mai puțin față de anul precedent. În plus, 22% au ales perioada mai-iunie, iar 21% au optat pentru septembrie sau mai târziu.

Principalele motive pentru alegerea perioadei vacanței includ:

– Planificarea concediilor (54%)
– Prețul (49%)
– Condițiile meteorologice (42%)
– Vacanțele copiilor (18%)

Așteptările pentru vacanța de vară din acest an includ:

– Relaxare totală (70%)
– Timp de calitate petrecut cu familia (50%)
– Aventură și explorare (29%)
– Descoperirea de noi culturi și locuri (27%)
– Participarea la diverse activități sportive și recreative (15%)

Părinții cu copii minori își doresc mai degrabă relaxare totală (74%) comparativ cu cei fără copii sau cu copii mai mari de 18 ani (65%). Persoanele cu vârste între 35 și 44 de ani sunt mai interesate de experiențe noi (35% vs. 29% total eșantion), iar activitățile sportive sunt preferate de bărbați (22% vs. 11% femei) și de tinerii între 18 și 24 de ani (21% vs. 15% total eșantion).

Studiul reflectă adaptarea planurilor de vacanță ale românilor în fața diferitelor provocări de ordin economic sau climatic. Anul acesta, observăm o creștere semnificativă a tendinței de a planifica vacanțele în extrasezon și o sensibilitate sporită la condițiile meteorologice extreme, cum ar fi codul roșu de caniculă pe care țara noastră îl traversează în acest an. Desigur că diversitatea preferințelor pentru petrecerea vacanței de vară este în mare măsură determinată și de alți factori precum etapa vieții sau statutul familial” menționează Marius Luican, CEO al Reveal Marketing Research.

Datele arată că jumătate dintre români (54%) au planificat o singură vacanță pentru vara aceasta, în timp ce 30% intenționează să aibă două vacanțe, iar 15% au planificat trei sau mai multe. În ceea ce privește durata vacanței principale, cei mai mulți români au optat pentru o perioadă sub 7 zile (44%) sau între 7 și 10 zile (36%).

În ceea ce privește cazarea, 43% dintre români au rezervat hoteluri, 31% au ales pensiuni, iar 15% au optat pentru apartamente sau Airbnb. Persoanele de peste 55 de ani preferă hotelurile (54%), în timp ce cei între 45 și 55 de ani aleg mai des pensiunile (38%).