Deținerea banilor cash începe să fie tot mai puțin întâlnită printre români. Conform statisticilor BNR, deținerea de numerar a fost în procent de 18% în 2020, apoi de 17% în 2022, a informat zf.ro.
Citește și: ULTIMĂ ORĂ! Nu vor mai exista bani cash în România! Cardurile vor fi baza de acum înainte
Procentul a scăzut și mai mult, iar românii au ajuns să dețină bani cash în 2023 doar 16,9%. Numerarul era în circulație, în primăvara anului 2023, la circa 106 mld. lei, în timp ce masa monetară în sens larg, M3 (care include pe lângă monetar și depozitele la vedere și depozite bancare la termen), era de aproximativ 625 mld. lei.
În România, deținerea de numerar scade continuu, însă, comparativ cu țările mai dezvoltate, noi stăm destul de bine la acest capitol.
„În cazul României, evoluţiile din ultimii ani indică o îmbunătăţire a capacităţii de adopţie a unor mijloace de plată digitale, dar se menţin decalaje importante faţă de statele din zona euro”, susţine BNR.
În cazul zonei euro, raportul între numerarul în circulație şi masa monetară în sens larg a înregistrat valoarea de 9,5% în septembrie 2022, în timp ce în România s-a consemnat valoarea de 17,3% pentru aceeași perioadă, adică aproape dublu, conform datelor băncii centrale.
Mai mult, românii își iau adio de la banii cash, în urma unui proiect de lege aflat în circuitul parlamentar și aprobat de Comisiile de Buget. Plățile se vor efectua în baza cardului. Totodată, salariile nu vor mai fi plătite cu bani cash, doar în anumite excepții, iar plățile la magazine vor fi efectuate cu cardul, comercianții fiind obligați să accepte acest mod de plată.
„Plata veniturilor de natură salarială, asimilate salariilor și a beneficiilor de asistență socială se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”, este prevederea care va duce la dispariția banilor cash.