Românii reușesc să economisească o sumă cuprinsă între 20% și 50% din venitul lunar, crescând cu 35,4% în 2023, comparativ cu 2022, potrivit unui sondaj comandat de Internațional Personal Finance (IPF), a informat Agerpres.
Citește și: Cum să economisești rapid bani în 2023. 10 pași care îți aduc economii peste noapte
De asemenea, jumătate din populație se află în situația în care nu reușesc să pună deoparte decât o sumă mică de bani. Așadar, defalcat pe vârstă, o treime dintre adulții între 35 şi 54 de ani economisesc lunar o sumă rezonabilă, o creștere semnificativă față de anul precedent. În creștere moderată este numărul celor de peste 55 de ani, pe când numărul tinerilor până în 34 de ani care fac economii lunar a rămas relativ constant, la 40%.
Respondenții care reușesc să economisească bani sunt 25% și au declarat că este datorită unui salariu mai bun față de cel de anul anterior, cu cea mai mare creștere în rândul adulților până în 54 de ani, iar 50% au declarat că situația lor a rămas aceeați. Pentru o pătrime dintre români, percepția cu privire la situația financiară s-a degradat în ultimul an, dar numărul acestora este mai mic cu aproape 20% decât anul trecut.
„Perioada inflaţionistă pe care o traversăm continuă să pună presiune pe bugetele personale şi familiale, cheltuielile neprevăzute fiind adesea mai greu de gestionat. Relaţia românilor cu banii rămâne complicată, mai ales în rândul celor cu venituri mici. Peste 30% dintre cei care au nevoie de un împrumut se bazează pe prieteni sau familie. Scopul nostru este să susţinem incluziunea financiară prin crearea unui istoric de creditare şi pentru acei clienţi care nu pot lua împrumuturi de la o bancă,”a declarat Florin Bâlcan, director general Provident Financial România.
Potrivit aceluiași studiu, 34% dintre români nu au făcut nicio economie în ultimul an. Cei care au reușit să facă economii au fost tinerii între 18 și 24 de ani, în procent de 46%, care au reușit să pună bani la saltea de câte ori au avut ocazia. Anul trecut, procentul tinerilor era de doar 17,7%.
La polul opus, numărul românilor care s-au împrumutat în ultimul an a crescut cu 13% comparativ cu anul trecut. Cei care se împrumută adesea au vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani, înregistrând o creștere cu 50% mai mult față de anul trecut.
De asemenea, în privința planurilor de viitor, românii nu au obiective foarte mari, 61,7% spun că nu vor să ia un împrumut în următoarele 12 luni, pe motiv că sunt cumpătați, 19%, respectiv 12,5% sunt îngrijorați de evoluția situației financiare personale.
Sondajul a fost realizat online de Kantar Polonia, la comanda grupului britanic Internaţional Personal Finance (IPF), în rândul populaţiei adulte cu vârste cuprinse între 18-75 de ani din Australia, Republica Cehă, Ungaria, Mexic, Polonia, România, Lituania, Estonia şi Letonia. Kantar a intervievat un eşantion total de 4.501 persoane (câte 500 în Polonia şi România, Letonia, Estonia, Cehia, Ungaria, Mexic şi Australia şi 501 în Lituania).
Alte articole: Cum să faci rost de venituri suplimentare. Plan de economii în 3 pași simpli și eficienți, care îți va corecta comportamentul financiar