Poliția Română trage un semnal de alarmă! Medicamentele falsificate sunt într-o continuă creștere, iar peste 60% dintre români nu știu să le recunoască, susține antena3.ro.
Autoritățile sunt în alertă! Tratamentele contrafăcute pot pune sănătatea și viața cetățenilor în pericol. Oamenii trebuie să verifice mai bine numărul autorizației de punere pe piață și ambalajul suplimentelor achiziționate.
Poliția Română este în alertă, având în vedere că numărul medicamentelor falsificate este într-o continuă creștere, iar peste 60% dintre români nu știu să le recunoască. Oamenii nu pot face diferența dintre cele reale și cele contrafăcute, tocmai din acest motiv, sănătatea și viața lor este pusă în pericol.
Poliția Română a realizat un studiu național, prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității. Rezultatele arată că fenomenul suplimentelor false este unul amplu, fiind comercializate într-un număr mare. IGPR a confirmat că prezenta cercetare urmărea atitudinea cetățenilor asupra medicamentelor puse la vânzare pe internet sau în orice altă sursă decât cele oficiale. Studiul arată că persoanele care comercializează astfel de produse se bazează pe lipsa resurselor financiare a românilor, dar și pe nevoia disperată a acestora de a obține tratamente care nu se dobândesc atât de ușor. Suplimentele din această categorie sunt regăsite la un preț mai mic decât în piața licită.
Te-ar putea interesa și: Unul dintre cele mai cumpărate medicamente de români ar putea fi scos din farmacii. Ar conține o substanță care poate fi mortală
Autoritățile trag un semnal de alarmă și avertizează populația că singurele surse sigure pentru procurarea medicamentelor sunt farmaciile și plafarele. Studiul arată că 26.3% dintre participanți au achiziționat suplimente prin intermediul internetului. Totodată, 62.3% dintre persoanele chestionate au confirmat că nu ar reuși să facă diferența dintre un medicament real și unul contrafăcut.
Rezultatele arată că respondenții nu verifică ambalajul și nici numărul de autorizație de punere pe piață. Poliția Română recomandă persoanelor interesate să cumpere doar suplimente de la comercianți autorizați, dar mai mult de atât, să reclame autorităților responsabile orice neconformitate pe care o identifică în legătură cu produsele achiziționate. Clienții trebuie să acorde atenție numărului de serie sau codului medicamentului, dar și numărului de autorizație și ambalajului.
„Medicamentele și suplimentele alimentare neconforme pot avea efecte negative asupra sănătății dumneavoastră, de aceea este important să verificați elementele de siguranță ale acestora. Fiți atenți la lotul, numărul seriei sau codul produsului, ambalajul și numărul autorizației de punere pe piață. Verificați dacă produsul se regăsește în Nomenclatorul medicamentelor pentru uz uman și cumpărați doar produsele a căror autenticitate este garantată.
Manifestați prudență atunci când achiziționați medicamente și suplimente alimentare. Cumpărați doar de la comercianți autorizați și doar de pe site-uri securizate, autentice. Informați-vă cât mai bine, din diferite surse de încredere și consultați un medic sau un specialist înainte de a utiliza astfel de produse. Sesizați orice suspiciune în legătură cu site-ul sau produsele achiziționate și nu subestimați riscurile la care vă expuneți atunci când utilizați astfel de medicamente sau suplimente alimentare!”, completează IGPR.