- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii riscă să NU mai primească tichete de masă. Cele 3 scenarii propuse de Guvern

13 Jun, 13:52 • Bumbeneci Diana
Ce se întâmplă cu tichetele de masă de la 1 iulie. Românii riscă să nu mai primească aceste beneficii.
Românii riscă să NU mai primească tichete de masă. Cele 3 scenarii propuse de Guvern

Astăzi, membrii Executivului se reunesc pentru prima dată după alegeri. Guvernul trebuie să adopte o serie de măsuri menite să protejeze veniturile a 1,8 milioane de români în contextul creșterii salariului minim. Premierul și miniștrii vor evalua trei scenarii posibile pentru acordarea deductibilității și a tichetelor de masă, având în vedere creșterea salariului minim de la 3300 de lei la 3700 de lei.

Românii riscă să NU mai primească tichete de masă

Blocul Național Sindical atrage atenția că majorarea salariului minim brut pe economie la 3700 de lei ar putea avea ca rezultat pierderea tichetelor de masă pentru unii angajați. Acest avertisment subliniază riscul ca, odată cu creșterea salariului, anumite beneficii să nu mai fie acordate.

Creșterea salariului minim determină depășirea pragului de impozitare, afectând inclusiv tichetele de masă, care fac parte din venitul integral. Chiar și o valoare mică a tichetelor, de 15 lei, poate duce la depășirea acestui prag. În această situație, deducerea de 300 de lei va reduce venitul net al angajaților.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat că, pentru a beneficia de această facilitate, românii trebuie să îndeplinească două condiții. Prima condiție este ca salariatul să fie remunerat cu salariul minim, iar a doua să aibă venituri de maximum 4000 de lei.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a precizat că românii trebuie să îndeplinească două condiții pentru a beneficia de aceste măsuri. În primul rând, salariatul trebuie să fie plătit cu salariul minim, iar în al doilea rând, veniturile sale totale nu trebuie să depășească 4000 de lei.

Vezi și: Este anunțul care va bucura milioane de români. Se propune un nou program „Rabla”

Tichete masă
Tichete masă

Mulți angajați primesc, pe lângă salariu, o indemnizație de hrană sub formă de tichete de masă în valoare de 600 de lei, ceea ce crește venitul lor total de la 3700 de lei la 4300 de lei.

Creșterea salariului minim de la 3300 de lei la 3700 de lei, începând cu 1 iulie 2024, va aduce și o majorare a sumei deductibile, care va crește de la 200 de lei la 300 de lei.

Acesta este și motivul pentru care Ministerul Finanțelor ia în calcul trei scenarii. Mai exact, aceștia analizează ridicarea plafonului la 4.100, 4.200 sau 4.300 de lei, astfel încât românii să beneficieze în continuare de această facilitate.

Din acest motiv, Ministerul Finanțelor examinează trei scenarii posibile. Se analizează posibilitatea de a ridica plafonul la 4100, 4200 sau 4300 de lei, pentru ca angajații să continue să beneficieze de aceste facilități.

Este important de menționat că pentru fiecare sută de lei adăugată la plafon, impactul asupra bugetului este de 100 de milioane de lei.

Executivul trebuie să ia și alte decizii legate de creșterea salariului minim, inclusiv în privința punctului de amendă, care ar trebui să crească. Totuși, se pare că acest lucru nu va avea loc, punctul de amendă urmând să fie înghețat până la sfârșitul anului.

Guvernul trebuie să comunice aceste decizii până la 1 iulie, ceea ce înseamnă că mai sunt doar două săptămâni pentru a clarifica toate aceste aspecte.

Citește și: Marcel Ciolacu face anunțul momentului privind salariile românilor. „Cred că asta așteaptă românii de la noi

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult