- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii riscă să rămână fără oi și capre. Decizie majoră la MADR din cauza bolii care face ravagii

02 Aug, 15:09 • Bumbeneci Diana
Pesta micilor rumegătoare este boala care a afectat deja mai multe județe din România, făcând ca autoritățile să fie nevoite să ia decizii majore. Fermierii primesc noi interdicții.
Românii riscă să rămână fără oi și capre. Decizie majoră la MADR din cauza bolii care face ravagii

Ministrul Agriculturii Florin Barbu și președintele ANSVSA Alexandru Bicu s-au întâlnit cu reprezentanții crescătorilor de ovine pentru a găsi împreună soluții pentru stoparea pestei micilor rumegătoare (PMR) care a apărut în trei județe din țară afectând oile și caprele deopotrivă.

Decizii majore pentru protecția oilor și caprelor

Una dintre primele soluții propuse de oficialii guvernamentali a fost ca crescătorii de ovine să nu mai scoată oile la pășunat pentru o perioadă de trei săptămâni. Aceasta ar putea fi singura șansă pentru stoparea virusului care provoacă deces în rândul animalelor .

Cei doi oficiali le-au solicitat crescătorilor de ovine să ia toate măsurile care se impun, respectiv oprirea mișcării animalelor pentru următoarele trei săptămâni în vederea eradicării pestei micilor rumegătoare. La rândul lor, crescătorii de ovine au adus asigurări că vor face tot posibilul sa izoleze focarele și să oprească transportul intern de animale”, se spune într-o postare pe contul de Facebook al ministerului.

De altfel, autoritățile mai anunță și că a fost discutată maniera în care ar putea fi menținute exporturile de ovine în contextul epidemiologic actual.

Avem pârghiile necesare să protejăm fermierii români, există soluții pentru toată lumea, însă trebuie să ținem cont de faptul că boala evoluează pe o anumită perioadă de timp”, a declarat ministrul agriculturii Florin Barbu.

Citește și: Boala care face tot mai multe pagube în România. În ce zone au fost descoperite focare

Florin Barbu, ministrul MADR, despre boala care afectează oile
Florin Barbu, ministrul MADR, despre boala care afectează oile

Conform datelor ANSVSA, în România există 37 de focare active de PMR (8 exploatații comerciale, 12 exploatații comerciale de tip A și 17 gospodării ale populației), cu un total de 218.756 animale afectate:

Județul Tulcea:  34 focare (7 exploatații comerciale, 12 exploatații comerciale de tip A și 15 exploatații non-profesionale) – 205.271 animale afectate.

Județul Constanța: 2 focare în exploatații non-profesionale – 985 animale afectate.

Județul Timiș: 1 focar într-o exploatație comercială – 12.500 animale afectate.

ANSVSA acționează pentru menținerea exporturilor de ovine, renegociind condițiile cu țările terțe și efectuând teste suplimentare pentru loturile destinate exportului. Laboratoarele ANSVSA lucrează cu program extins pentru a oferi garanțiile necesare țărilor beneficiare, asigurând astfel continuitatea schimburilor comerciale”, a precizat Autoritatea.

Citește și: România este în topuri la numărul de ovine și caprine! Țara noastră ocupă locul doi după Spania. Scădere în ceea ce privește păsările

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult