Camera Deputaților a decis ca românii care contribuie la pilonul II de pensii să scape de impozitare, anunță Agerpres. Iată ce au stabilit politicienii, în cursul zilei de azi.
Camera Deputaților a adoptat în cursul zilei de azi, modificarea Codului fiscal pentru aplicarea neimpozitării contribuției la pilonul II de pensii, ci doar a câștigurilor. Se pare că prevederea ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024. S-au înregistrat 254 de voturi „pentru” și 6 abțineri.
Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal face referire la stabilirea generală a valorii venitului impozabil atunci când urmează să se efectueze plăți din fondurile de pensii administrate privat, respectiv Pilonul II, Pilonul III, precum și segmentul pensiilor ocupaționale din România. Conform noii forme a documentului, drepturile privite în conformitate cu prevederile Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, ale Legii 204/2006 privind pensiile facultative și ale Legii 1/2020 privind pensiile ocupaționale reprezintă venituri din pensii. Deputații au modificat și prevederile referitoare la stabilirea venitului impozabil lunar din pensii.
Te mai poate interesa și: Ce amenzi usturătoare riști dacă nu respecți orele de odihnă. Iată când nu ai voie să faci gălăgie
În noua formă a legii se mai arată și faptul că venitul impozabil lunar din pensii se decide prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei și, după caz, a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit titlului V – contribuții sociale obligatorii.
„România a avut trei reforme bune: cota unică, regimul microîntreprinderilor și Pilonul II, trei reforme care au ajutat și ajută în continuare economia. Proiectul încurajează Pilonul II, nu se impozitează contribuția la Pilonul II, doar câștigurile. Dacă vrem să nu mai avem concursuri cu cine crește pensiile mai mult, să nu mai avem pensii dependente de factorul politic, de pixul unui ministru sau președinte de partid, atunci calea, soluția este Pilonul II. Este singurul pilon cu adevărat contributiv. Nu pensiile speciale, nu alte tipuri de sisteme speciale care favorizează pe unii sau alții, ci un sistem la care cu adevărat contribuim, în care toți plătim, toți avem randamente foarte bune”, a afirmat deputatul USR Claudiu Năsui, citat de Agerpres.
Mai mult, și deputatul PNL Mara Calista a afirmat, la rândul său, că proiectul este unul foarte important.
„Proiectul prevede că, la momentul în care se încheie un contract al unui beneficiar de Pilonul III și Pilonul IV, partea de impozitare, acei 10% pe care statul îi ia, să se refere strict la randament și nu și la contribuțiile pe care fiecare persoană le-a avut în conturile individuale. Aceleași prevederi vor fi aplicabile și Pilonului II„, a explicat Calista.
Mai poți citi: Blindatele din Franța au fost trimise în România. Primele două convoaie cu blindate de luptă de infanterie Leclerc sunt deja pe drum