Fondurile europene sunt la ora actuală o adevărată oportunitate de dezvoltare pentru toți fermierii din țară. În acest sens, mulți dintre aceștia se gândesc la posibilele variante de proiecte pe care să le facă pentru a-și construi o afacere viabilă în agricultură sau pentru a o dezvolta pe cea existentă, anunță AgroTV.
O întrebare adresată extrem de des de români este cu privire la accesarea fondurilor europene. Oamenii se întreabă dacă se poate cumpăra teren agricol cu ajutorul acestor bani. Întrebarea și-a găsit răspunsul clar în emisiunea „Agricultura la Raport”, realizată de Ovidiu Ghinea.
Citește și: CFR va realiza conexiunea feroviară cu Aeroportul Timișoara. Au fost alocați 424 milioane de lei prin PNRR
„Răspunsul simplu este nu, nu se poate cumpăra teren prin fonduri europene. Există o posibilitate, prin instalarea tinerilor fermieri, să folosiți 10% din fonduri pentru achiziția de teren, dar suma este mică; vorbim de cel mult 7.000 de euro care pot fi direcționați către o astfel de destinație. Altfel, pe alte tipuri de proiecte, nu se poate. Nu a fost niciodată posibilă achiziția de teren, fie agricol, fie pentru construcții, pe fonduri europene”, a precizat consultantul Marian Dumitrache pentru AGRO TV.
În acest sens, fermierii care au în plan să cumpere teren agricol trebuie să facă acest lucru prin propriile puteri financiare, pentru că fondurile europene sunt destinate altor tipuri de investiții.
În cazul în care beneficiarii se încadrează la instalarea tinerilor fermieri, situația se schimbă. Proiectul va avea un buget total de aproximativ 250 de milioane de euro, bani prin care Ministerul Agriculturii vrea să instaleze 3.580 de tineri fermieri până la încheierea exercițiului financiar.
„Câteva informații avem legate de instalarea tinerilor fermieri, din grupurile de lucru, să sperăm că se păstrează. Pe tânărul fermier, femeile vor avea un punctaj suplimentar față de alți beneficiari. Transferul de exploatație va fi punctat în continuare, până la trei exploatații. De asemenea, dacă se păstrează discuțiile din grupurile de lucru, sectorul legume-fructe și sectorul vacii de lapte și de carne vor fi în continuare prioritare. Sunt informații de care fermierii ar trebui să țină cont în această programare financiară”, a precizat consultantul Ion Păunel pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Sprijinul financiar pe care îl vor primi tinerii fermieri este sub formă de sumă forfetară, fiind de maximum 70.000 euro. Rata sprijinului este de 100% și se acordă în două tranșe: 75% la semnarea contractului de finanțare și 25% după implementarea Planului de afaceri.