- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii se vor putea proteja de inflație prin titlurile de stat FIDELIS. Dobânzi de 7% în lei și 5% în euro

27 Sep, 19:07 • Ene Andrei
Programul FIDELIS aduce noi modalități prin care românii își pot pune banii în mișcare, astfel încât inflația să nu îi prindă nepregătiți. Noile titluri de stat vor avea dobânzi de până la 7% și vor putea fi tranzacționate de orice persoană fizică de peste 18 ani.
Românii se vor putea proteja de inflație prin titlurile de stat FIDELIS. Dobânzi de 7% în lei și 5% în euro

Programul FIDELIS, dedicat românilor, a revenit și continuă în luna octombrie a anului acesta cu emisiuni noi de titluri de stat, care ajung la dobânzi de până la 7%. Cei care vor să își pună banii la adăpost pot face acest lucru în perioada 2-11 octombrie 2024.

Citește și : Ratele cresc iar! De la 1 octombrie, românii vor scoate și banii de la saltea

Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv, 1.000 de euro.

Care sunt dobânzile din programul FIDELIS

Pentru depozitele în lei, dobânzile sunt următoarele :

  • 1 an (lei) – pentru donatori de sânge: 6,85%
  • 1 an (lei): 5,85%
  • 5 ani (lei): 7%/an

Pentru depozitele în euro, programul oferă următoarele dobânzi :

  • 1 an (euro): 3,95%
  • 5 ani (euro): 5%/an

Donatorii de sânge, după cum ați putut vedea, primesc un punct procentual în plus la dobândă, deci o dobândă de 6,85%, iar pragul minim de subscriere scade pentru donatorii de sânge de la 5.000 de lei la 500 de lei. Ei vor trebui să dovedească faptul că au donat sânge începând cu 1 mai 2024.

Ce sunt titlurile de stat

Titlurile de stat sau obligațiunile guvernamentale sunt instrumente financiare prin care statul se împrumută de la populație, bănci sau instituții pentru a-și plăti cheltuielile și a refinanța datorii mai vechi. Ele sunt considerate foarte sigure deoarece sunt garantate de stat.

Mecanismul de funcționare a investițiilor în titluri de stat este unul simplu. Persoana împrumută statul cu o sumă de bani pentru o anumită perioadă de timp iar statul se angajează să plătească o dobândă anuală pe toată perioada împrumutului, care este virată în cont an de an.

Citește și : Senatul a adoptat o nouă lege pentru pensionari. Se acordă noi beneficii în 2024

Când împrumutul ajunge la maturitate, adică perioada depozitului se sfârșește, persoana care a investit va primi înapoi suma inițială, precum și dobânda aferentă.

Caracteristicile titlurilor de stat FIDELIS

Titlurile de stat FIDELIS sunt destinate exclusiv persoanelor fizice care au vârsta de minim 18 ani la data încheierii perioadei de subscriere. Ele sunt emise în euro și în lei și au o valoare de 100 de lei pe titlu, respectiv 100 de euro pe titlu.

Oamenii vor trebui să investească minim 5.000 de lei sau 1.000 de euro, ceea ce le face mai puțin accesibile decât titlurile de stat TEZAUR.

În plus, după finalizarea perioadei de subscriere, titlurile sunt listate la Bursa de Valori București unde pot fi tranzacționate pe piața secundară în mod liber.