- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Românii și-au ales deja sejururile pentru 1 mai și Paște. Iată care au fost cele mai căutate zone

12 Apr, 18:06 • Bumbeneci Diana
Un minisejur de Paște costă 500-600 de euro per cuplu. Românii și-au ales deja destinațiile de sărbători. Iată care au fost cele mai căutate.
Românii și-au ales deja sejururile pentru 1 mai și Paște. Iată care au fost cele mai căutate zone

Un scurt sejur de Paște are un cost mediu de aproximativ 500-600 de euro pentru un cuplu, în acest an. Potrivit consultantului în turism Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al ANAT, cele mai căutate destinații pentru vacanța de Paște includ turismul rural, stațiunile montane și litoralul, care înregistrează o creștere semnificativă în comparație cu anul precedent.

Ce sejur și-au ales românii

Această tendință este amplificată de faptul că Paștele cade după 1 Mai în acest an. În plus, orașele mari cu atracții turistice remarcabile se bucură și ele de o creștere în popularitate, constituind o opțiune din ce în ce mai frecventă pentru români în perioada sărbătorilor pascale.

„Ținând cont că în acest an avem o punte între ziua de 1 Mai și Sfintele Sărbători de Paști, se înregistrează o creștere a numărului turiștilor care au rezervat pentru o perioadă mai lungă, care combină cele două perioade. Însă majoritatea turiștilor optează doar pentru 3-4 nopți, strict pentru perioada de Paște, între 2/3 și 6 mai.

Cei mai mulți turiști au ales 3 nopți, urmați de cei care au ales 4 nopți de cazare. Față de anul precedent, și datorită perioadei mai lungi de zile libere, se înregistrează, în funcție de destinație, creșteri cu între 20% și chiar 60%. Pentru România, majoritatea tarifelor sunt între 350 de lei și 1.250 de lei de persoană pentru 3 nopți. Majoritatea structurilor de cazare includ, ca servicii, mic dejun, masă de Paște și spa (când este cazul și dețin centru de wellness și spa)”, spune Traian Bădulescu.

În ceea ce privește turismul rural, cele mai căutate destinații includ epicentrul turismului rural românesc, zona Bran – Moieciu – Fundata, Bucovina, Maramureș, Mărginimea Sibiului, Oltenia de sub Munte și Delta Dunării.

Pentru stațiunile montane, Predeal, Poiana Brașov și Sinaia sunt în topul preferințelor. În domeniul turismului balneoclimateric, Băile Felix, Călimănești-Căciulata, Sovata, Băile Herculane, Covasna și Vatra Dornei sunt cele mai căutate destinații, cu facilități și pentru schi în cazul Văii Dornei.

Pe litoral, cererea pentru vacanța de Paște a înregistrat o creștere semnificativă comparativ cu anul trecut, datorită faptului că Paștele cade mai târziu în acest an. Mamaia și Mamaia Nord, Eforie Nord, Costinești și Vama Veche sunt printre cele mai căutate stațiuni, cu un apetit deosebit din partea tinerilor și a familiilor.

De asemenea, există o creștere a cererii pentru marile orașe turistice precum Brașov, Timișoara, Cluj-Napoca, Oradea, Iași și Craiova.

Ai mai putea citi și: S-a decis! Marcel Ciolacu a confirmat construcția cele mai așteptate autostrăzi din România ultimelor 3 decenii

sejur Timișoara
sejur Timișoara

Un minisejur de 3 nopți pentru Paște, cu mic dejun și masă festivă incluse, pentru 2 persoane per cameră, poate varia între 250 și 1.200 de euro, în funcție de numărul de stele al unității de cazare, stațiunea sau regiunea aleasă, serviciile incluse și tipul de cazare (cameră dublă, apartament, suită etc.).

Destinațiile externe preferate pentru Paște de către turiștii români

Potrivit unui consultant în turism, litoralul bulgăresc este una dintre destinațiile de top pentru Paște, majoritatea românilor optând pentru hoteluri all-inclusive de 4 stele. Stațiunile cele mai căutate sunt Nisipurile de Aur, Sunny Beach, Nesebar și Balcik. Pentru un sejur de 3 nopți, un cuplu va plăti între 250 și 500 de euro pentru un hotel de 4 stele all inclusive, care include și o cină festivă.

Grecia urmează în topul preferințelor, fiind destinația externă numărul 1 a românilor pe tot parcursul anului, conform aceluiași consultant în turism.

În perioada de Paște, mulți români aleg nordul Greciei și optează și pentru programe la pelerinaj, în zone precum Meteora. Majoritatea turiștilor merg de Paște în Grecia în grupuri organizate. Sunt români care aleg de Paște city break-uri, pornind de la Atena sau Istanbul, orașe cu vestigii creștin-ortodoxe, până la Roma sau Barcelona”, transmite Traian Bădulescu.

Cât despre destinațiile mai atipice și calde, românii preferă să meargă în perioada de Paște în Egipt, cu curse charter către Hurghada și Sharm El Sheikh. Ca destinații exotice, cele mai căutate sunt Mauritius, Maldive și Bali, iar cele mai accesibile ca preț, Zanzibar și Thailanda.

Vezi și: Simona Bucura-Oprescu aduce vestea momentului pentru femei! „Venim cu două beneficii importante în ceea ce privește pensia!”

Specialistul mai anunță că tarifele pentru avion sunt extrem de volatile, dar au crescut în medie cu între 15 și 30% față de anul precedent. În ceea ce privește cazările, tarifele au crescut cu până la 15% față de anul precedent.

„Unele hoteluri, mai ales cele de top, 5 stele, premium, au preferat sa mențină tarifele, seși au și hotelierii costuri crescute de la an la an. Rata inflației, aprovizionarea cu alimente, utilități”.

Dacă rezervi din timp, poți obține același bilet de avion la minim jumătate din tarif. Recomand pasagerilor să apeleze la agențiile de turism. De multe ori, cel mai ieftin bilet nu este cel mai avantajos. Nu mai poți schimba datele de călătorie sau chiar numele pasagerilor”, spune acesta.

În sezonul estival, se poate observa un număr în creștere al întârzierilor și anulărilor de curse aeriene, adaugă Traian.

sejur Litoral
sejur Litoral

„În calitate de pasageri ai companiilor aeriene care operează în Uniunea Europeană, este important să cunoaștem drepturile noastre și să înțelegem cum putem preveni astfel de probleme. Regulamentul CE 261 din 2004, o reglementare a Uniunii Europene, a fost creat pentru a proteja pasagerii afectați de zboruri întârziate, anulate sau de refuzul de îmbarcare din cauza rezervărilor excesive. Conform acestui regulament, pasagerii pot fi despăgubiți cu sume între 200 și 600 de euro, în funcție de circumstanțe”.

Ai mai putea citi: Răsturnare de situație. Guvernul a schimbat, din nou, impozitarea concediilor medicale

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci