- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii șomeri pot obține până la 50.000 de euro de la stat. Guvernul sare în ajutorul celor care vor să înceapă o afacere de la zero

26 Aug, 17:34 • Bocioacă Bianca
Guvernul României a lansat o nouă oportunitate pentru cetățenii șomeri care vor să dea startul propriei afaceri, dar care nu au resurse financiare sau studiile necesare.
Românii șomeri pot obține până la 50.000 de euro de la stat. Guvernul sare în ajutorul celor care vor să înceapă o afacere de la zero

Guvernul vine cu o nouă oportunitate pentru românii șomeri care vor să înceapă o afacere de la zero. Programul Startup Nation 2024 oferă ajutoare nerambursabile de până la 50.000 de euro pentru persoanele cu un nivel scăzut de instruire sau care fac parte din categorii dezavantajate. Inițiativa are ca scop stimularea antreprenoriatului și crearea de noi locuri de muncă în țară.

Startup Nation 2024 este structurat pe doi piloni de intervenție, fiecare vizând categorii specifice de beneficiari eligibili. Programul se adresează tinerilor sub 30 de ani, dar și celor cu vârsta între 30 și 35 de ani, care sunt în căutarea unui loc de muncă sau care doresc să își schimbe domeniul de acttivitate.

Citește și: INS: România avea în 2023 trecut o populație activă de 8,15 milioane de persoane și 455.600 de șomeri

50.000 de euro de la stat pentru șomeri

Mai mult, șomerii, persoanele inactive și cele care fac parte din grupuri dezavantajate pe piața muncii, cum ar fi cei cu nivel scăzut de instruire, pot beneficia de acest sprijin financiar.

Potrivit Ordonanței 29/2024, care reglementează programul, beneficiarii vor avea acces la cursurile de antreprenoriant finanțate de stat, menite să le ofere competențe necesare pentru a-și lansa și gestiona propriile afaceri.

Așadar, 29.600 de persoane vor fi instruite în prima fază a programului, iar 7.750 de firme nou înființate vor primi finanțare pentru a dezvolta afaceri sustenabile.

Pentru a accesa fondurile din Programul Startup Nation 2024, potențialii antreprenori trebuie să parcurgă mai mulți pași. Aceștia trebuie să se înscrue la cursurile de antreprenoriat oferite prin program, care vor începe în septembrie 2024. Apoi, absolvenții cursurilor vor putea depune planurile de afaceri pentru a fi selectați pentru finanțare.

Citește și: Peste 10.000 de șomeri doar în București! ANOFM, la ora bilanțului

Firmele selectate vor primi un ajutor nerambursabil în valoare de 50.000 de euro, cu condițua să contribuie cu cel puțin 10% din cheltuielile eligibile din surse proprii sau prin credite bancare. Beneficiarii trebuie să mențină activitatea afacerii și să prăsteze locurile de muncă create pentru o perioadă de minimum doi ani de la finalizarea proiectului.

Procesul va fin coordonat de ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Înscrierile și selecțiile se vor realiza pe o platformă nouă, gestionată de Serviciul de Telecomunicații Speciale, care va asigura transparenț și eficiența întregului proces.

Cum poți accesa fondurile

Dacă faci parte din una dintre categoriile eligibile și vrei să pui bazele propriei afacei, iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi:

  1. Înscrie-te la cursurile de antreprenoriat: Începând din septembrie 2024, poți să te înscrii la cursurile oferite de furnizorii autorizați, selectați de Ministerul Economiei. Aceste cursuri sunt esențiale pentru a obține competențele necesare gestionării unei afaceri.
  2. Depune planul de afaceri: După finalizarea cursurilor, vei putea să îți depui planul de afaceri pentru a participa la selecția pentru finanțare. Asigură-te că planul tău este bine structurat și că include toate informațiile necesare pentru a demonstra viabilitatea afacerii tale.
  3. Contribuie cu 10% din cheltuieli: Dacă planul tău este selectat, vei primi finanțarea nerambursabilă de 50.000 de euro, dar va trebui să asiguri și o contribuție de minimum 10% din cheltuielile eligibile.
  4. Menține activitatea firmei: După obținerea finanțării, trebuie să te asiguri că firma ta rămâne activă și că locurile de muncă create sunt menținute timp de cel puțin 24 de luni.