Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat că programul prin care toți deținătorii de teren pot depune cereri de finanțare pentru împăduriri, și obțin anual și o subvenție, a înregistrat deja primele cereri de la lansarea oficială a platformei unde se înregistrează solicitările.
„Peste 1.200 de hectare de teren au fost deja marcate în sistemul informatic de către deținători pentru a fi împădurite. În zece zile de la lansarea celei mai ample campanii de împăduriri din România, au fost create peste 300 de conturi de utilizatori și s-au început procedurile pentru împădurirea a 115 amplasamente”, a anunțat Tánczos Barna.
Acesta a reamintit că ministerul Mediului oferă sprijin financiar pentru împădurirea terenurilor agricole de calitate slabă, în plus, oferă o subvenție anuală de 456 euro/hectar pe 20 de ani. Bugetul alocat acestei măsuri este de 730 de milioane de euro.
„Până în 2026 plantăm 57.000 de hectare de pădure nouă din fondul de redresare și reziliență”, a mai punctat ministrul.
, unde toți deținătorii de teren pot depune cereri de finanțare pentru împădurire a fost lansată oficial pe 25 noiembrie și este funcțională.
Astfel proprietarii – persoane fizice, întreprinderi, administrații locale, composesorate, ONG-uri – de suprafețe pretabile pentru împădurire pot solicita sprijin din aceste fonduri. Este important faptul că, pe lângă sprijinul acordat pentru costurile de plantare, proprietarii noilor păduri vor primi o alocație anuală în valoare de 456 euro pe hectar timp de 20 de ani.
Reamintim că prin Ordinul 3.027/2022, semnat de ministrul Mediului, Tánczos Barna, care a fost publicat în Monitorul Oficial, joi, 24 noiembrie, s-a aprobat Ghidul specific privind regulile și condițiile aplicabile finanțării din fondurile europene aferente Planului național de redresare și reziliență în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C2/I.1.A, pentru subinvestiția I.1.A „Sprijin pentru investiții în noi suprafețe ocupate de păduri”, investiția 1: Campania națională de împădurire și reîmpădurire, inclusiv păduri urbane, schemă de ajutor de stat, componenta 2: Păduri și protecția biodiversității).
Schema vizează înființarea următoarelor tipuri de plantaţii forestiere pe terenuri agricole:
Implementarea schemei de ajutor de stat se face prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), iar verificarea modului de implementare se efectuează prin gărzile forestiere (GF).
Condiția esențială ca un teren să fie eligibil în cadrul schemei, este ca terenul respectiv să fie pretabil pentru împădurire. Pretabilitatea unui teren pentru împădurire se consideră a fi îndeplinită dacă terenul respectiv a fost inclus într-un proiect tehnic prin care a fost stabilită o soluție tehnică de împădurire și are o suprafaţă de cel puţin 0,5 ha în cazul trupurilor de pădure sau perdele forestiere de protecţie cu o suprafaţă de cel puţin 0,1 ha.
Terenurile propuse pentru împădurire trebuie să fie situate în zone expuse/vulnerabile la riscuri climatice. Acest aspect va fi avut în vedere și asumat de către solicitant la momentul introducerii în aplicație a conturului suprafeței care ulterior va fi justificat de către proiectant în cadrul proiectului tehnic.
Alte articole: Ce se întâmplă cu subvențiile APIA? O parte dintre fermieri nu vor putea să încaseze banii până la finalul anului!