- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii trăiesc mai mult pe datorie. De câți bani are nevoie o familie pentru a trăi decent

22 Oct, 10:37 • Bumbeneci Diana
Traiul românilor se scumpește de la o zi la alta. Comparativ cu 2022, o familie a ajuns să cheltuie pe lună cu 2000 de lei mai mult, iar totalul pentru un trai decent este unul la care anumite familii pot doar să viseze.
Românii trăiesc mai mult pe datorie. De câți bani are nevoie o familie pentru a trăi decent

Românii trăiesc din ce în ce mai greu atunci când vine vorba despre cheltuielile de familie. 10.000 lei lună are nevoie o familie cu 2 copii pentru un trai decent, arată un nou studiu. Viața cu 2.000 lei mai scumpă ca în 2022. Este echivalentul a 2 salarii extrem de bune, însă puțini români câștigă 5.000 de lei pe lună pentru a ajunge la această sumă, potrivit datelor Syndex România.

De câți bani are nevoie o familie pentru a trăi decent

În septembrie 2024, valoarea coșului minim de consum pentru o familie cu doi copii din România a ajuns la 10.450 lei. Suma e uriașă dat fiind că salariu mediu în Românai este de 5.100 de lei.

Dar, acest salariu se obține doar în marile orașe. Porbabil în zona ruruală el nu depășește suma de 3.000 de lei net.

10.000 lei lună are nevoie o familie pentru un trai decent. Viața cu 2.000 lei mai scumpă ca în 2022
În urmă cu un an, Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii este de 9.978 lei pe lună, raportat la luna septembrie 2023, în creştere cu 15,2% faţă de septembrie 2022.

În 2022, coșul minim pentru consum era de 8.500 de lei. Astfel, coșul minim de consum pentru o familie cu 2 copi a cresctu, în doar 2 ani de la 8.500 de lei la 10.500 de lei.

Citește și: Lemne de foc GRATUITE pentru români. Cine primește noua formă de sprijin

„Ideea unui coș minim de consum pentru un trai decent presupune alcătuirea unui set de cheltuieli periodice necesare pentru îndeplinirea unor nevoi de bază pentru o familie cu o structură dată. Pe lângă nevoile imediat necesare supraviețuirii — adăpost, alimentație — coșul minim pentru un trai decent acoperă o serie cuprinzătoare de nevoi curente cum ar fi îmbrăcămintea, igiena personală, educația, îngrijirea sănătății, transportul, comunicațiile, recreerea, precum și eventualele cheltuieli neprevăzute (evenimente familiale, probleme de sănătate etc.).

Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat la alimentație (+5,7%), îmbrăcăminte și încălțăminte (+6,1%), îngrijirea sănătății (+10%) și recreere (+8,7%). Singura categorie care a înregistrat o scădere a fost cea a cheltuielilor cu locuința (nu e vorba de chirii), cu o reducere de 1,5%”, conform unui nou studiu.

Creșterea costurilor afectează și alte tipuri de gospodării: pentru familiile cu un copil, valoarea coșului este de 8.586 lei pe lună, pentru doi adulți fără copii, 6.435 lei, iar pentru un adult singur, 3.972 lei.

Citește și: România trebuie să stingă focul din sobele pe lemne! UE impune măsuri drastice pentru iarna 2024

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult