O recomandare șocantă le-a dat românilor de gândit. Aceștia sunt îndrumați să renunțe la credite o perioadă, citează stiripesurse.ro.
Un înalt oficial BNR a ieșit în față și a sfătuit populația să renunțe în următoarea perioadă la împrumuturile bancare realizate pentru achiziționarea unui imobil sau a unor bunuri de folosință de lungă durată. Recomandarea este valabilă pe toată durata acestui an, aspect care a stârnit multe reacții în mediul bancar.
„Având în vedere că suntem într-o perioadă de dobânzi extrem de ridicate, recomandarea noastră pentru consumatori este să îşi amâne investiţia într-un imobil cu credit sau achiziţionarea unor bunuri de folosinţă îndelungată, măcar pe parcursul acestui an.
Există situaţii în care oameni care se calificau la a lua un credit acum câteva luni, ca urmare a creşterii destul de însemnate a dobânzilor nu se mai califică. Mai bine să mai aştepte o perioadă. Dacă aş fi în locul consumatorilor nu aş face un credit în această perioadă, cel puţin pe parcursul anului 2023“ este declarația oferită de Alexandru Păunescu, director în BNR.
Recomandarea oferită de reprezentantul companiei în cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor Bancare a stârnit multe reacții. În timp ce unii bancheri susțin această perspectivă și consideră că unele decizii pot fi amânate în condițiile în care situația este una incertă, alții nu scapă din vedere că nu se cunoaște la momentul actual dacă situația se va îmbunătăți sau nu.
Vezi și: Inflația scade, economia încetinește. Dobânzile rămân la fel de mari. Ce spune BNR
Ionuț Dumitru consideră că deciziile majore de investiții trebuie analizate foarte bine, mai ales în vremea în care incertitudinile sunt mari. Declarația economistului-șef la Raiffeisen Bank este însoțită de câteva explicații.
„În vreme de incertitudini mari deciziile majore de investiţii trebuie cântărite foarte bine. Când ai incertitudini mari la orizont legate de situaţia economică, cu impact asupra situaţiei financiare la nivel personal evident că nu iei decizii importante care pot fi amânate. Acesta este comportamentul ciclic.
Sunt industrii puternic ciclice precum real-estate, vânzările de bunuri de folosinţă îndelungată. Astfel de bunuri nu sunt esenţiale, poate fi amânată cumpărarea lor. Nu te apuci să-ţi schimbi maşina dacă ai o incertitudine mare la orizont de exemplu.
Pe partea de persoane fizice, dacă vorbim de creditele ipotecare, este clar că va fi o oarecare reticenţă de a cumpăra, de a face o achiziţie pentru că există incertitudini mari legate de ce se poate întâmpla. Dacă este o decizie ce mai poate aştepta este bine să o cântăreşti mai bine. Pe de altă parte, unii au venituri care le aduce un grad de siguranţă mai mare, iar alţii au un grad de siguranţă mai mic şi venituri mai mici“, menționează Ionuț Dumitru.
Pe de altă parte, BCR le recomandă clienților care vor să facă un credit să aleagă dobânda fixă pe 5 sau 10 ani. Specialiștii companiei susțin că aceasta este cea mai bună șansă a românilor să obțină un împrumut pe care să-l poată achita cu ușurință ulterior.
„Noi le-am recomandat întotdeauna clienţilor să cântărească bine decizia de achiziţie a unei case prin credit imobiliar. Acest lucru înseamnă evaluarea atentă a condiţiilor de piaţă, a ofertelor şi inclusiv un exerciţiu personal de punere deoparte a potenţialei rate, timp de cel puţin 3-6 luni pentru a vedea cum se acomodează în bugetul personal.
Totodată, le-am indicat mereu clienţilor să se orienteze către credite cu dobândă fixă pe 5-10 ani pentru a avea o predictibilitate cât mai mare a ratei de credit, la pachet cu contractarea de asigurări de viaţă suplimentare, cum sunt cele pentru venit sau şomaj“ este explicația specialiștilor BCR.
Citește și: BNR lansează o nouă monedă cu valoarea nominală de 500 de lei. Iuliu Maniu va fi pe revers