Veste surprinzătoare pentru românii care sunt interesați de Rabla Local! Așa cum arată informațiile relatate de cancan.ro, programul suferă câteva modificări majore. Românii care sunt interesați să scape de mașinile vechi și să-și achiziționeze unele noi prin ediția acestui an trebuie să știe care sunt noile obligații.
Programul Rabla Local 2023 se bucură de un succes sporit în ultimii ani, având în vedere numărul tot mai mare de români care aleg să scape de mașinile vechi și să-și achiziționeze unele noi. Cu toate acestea, persoanele interesate trebuie să știe că ediția din acest an vine cu modificări majore, dar mai ales, cu mai multe obligații.
Ministerul Mediului a introdus noi modificări importante în Rabla Local. Mai exact, persoanele care sunt interesate să primească bani pentru casarea mașinilor vechi vor avea mai multe obligații clare. Astfel, procedura devine una mai complicată pentru cei care vor să achiziționeze un autoturism prin actuala ediție.
Citește și: Vești noi despre Rabla Local. AFM anunță noi detalii pentru românii interesați de program
Rabla Local este programul prin intermediul căruia românii pot casa mașinile care au mai mult de 15 ani vechime. La schimb, primesc suma uriașă de 3.000 lei. Cu toate acestea, persoanele în cauză nu sunt obligate să cumpere un autoturism nou.
Noile reguli arată că oamenii care vor primi suma de 3.000 lei pentru casarea unei mașini vechi nu vor putea achiziționa un autoturism cu un nivel de poluare mai mic de Euro 5. Restricția este valabilă pe o perioadă de trei ani din momentul în care românii aleg să se alăture ediției din 2023. Vechea regulă a programului se referea la cumpărarea unei mașini Euro 4.
Mai mult decât atât, oamenii interesați de Rabla Local nu pot avea restanțe la plata taxelor și impozitelor, dar mai ales, la amenzi și contribuții către bugetul de stat sau cel local. Mașinile casate trebuie să aibă o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, iar calculul se face în funcție de anul fabricației.
Totodată, autoturismele pe care românii le dau la schimb trebuie să respecte cel puțin norma de poluare Euro 3. Mașinile trebuie să aibă toate componentele esențiale, precum motor, tren de rurale, caroserie, transmisie și șasiu. Echipamentele electronice de gestionare a funcțiilor autoturismului nu trebuie să lipsească, dar la fel de bine, nici dispozitive catalizator, dacă au fost prevăzute din fabricație.
Administrația Fondurilor pentru Mediu (AFM) a anunțat că programul privind casarea mașinilor mai vechi de 15 ani începe pe data de 21 aprilie 2023. Cererile pentru finanțare și documentele solicitate pot fi depuse până pe data de 28 aprilie, între orele 10:00 și 23:59, prin intermediul aplicației informatice.
„Conturile create și utilizate pentru înscrierea în cadrul programelor derulate de AFM rămân valabile și pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanțare în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate”, a anunțat AFM.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Cele mai bune oferte pentru mașini electrice! Câți bani scutești dacă te folosești de Programul Rabla Plus