Încă de la începutul anului 2023, prețurile locuințelor au continuat să crească considerabil, în comparație cu perioada similară de anul trecut. Cu toate acestea, perspectivele de viitor sunt împărțite, spune wall-street.ro.
Unii jucători din piață spun că prețurile se vor îndrepta, deoarece creditarea s-a scumpit, iar salariile sunt afectate de rata crescută a inflației. Mai mult decât atât, ei atrag atenția că accesibilitatea achiziționării unei locuințe a scăzut considerabil, în comparație cu datele din anii trecuți. De cealaltă parte, există jucători în piața imobiliară care relatează că scăderile de preț nu vor apărea prea curând.
Una dintre explicații se referă la scăderea ofertei de locuințe noi. În București, dar și în alte mari orașe din țară, blocajele urbanistice au reprezentat un impediment pentru începerea unor noi proiecte imobiliare. Astfel, pentru următorii ani, livrările de locuințe noi va fi una redusă, și în tot acest timp, cererea nu va scădea mult.
Citește și despre următorul subiect: Tranzacţii imobiliare de 120 de milioane de euro în primul trimestru, 10% din toată piaţa Europei Centrale şi de Est
Tocmai pentru că românii vor fi nevoiți să se „lupte” pentru aceleași locuințe care sunt disponibile pe piață, prețurile nu vor scădea foarte mult. În ceea ce privește interesul românilor de a achiziționa o locuință, el este destul de scăzut la ora actuală, astfel, cererea ar putea scădea în cele ce urmează.
Acest lucru este confirmat inclusiv de numărul de interacțiuni cu paginile de anunț din portalurile de profil, cu agenții imobiliari sau chiar și cu proprietarii locuințelor puse la vânzare. La începutul acestui an, tranzacțiile au scăzut considerabil. Așadar, de la „interes” și până la semnarea contractului de vânzare-cumpărare este cale lungă.
Diferența dintre prețul solicitat și cel pe care românii sunt dispuși să-l ofere ne transmite că aceștia vor aștepta un moment mai bun pentru a cumpăra un apartament sau o casă în anul 2023. În ceea ce privește creditarea, ea s-a scumpit, iar creșterile repetate ale dobânzilor îi determină pe români să aștepte până să ia un credit ipotecar.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Piața imobiliară din 2023, în colaps! Harta prețurilor: topul localităților cu cele mai ridicate prețuri la apartamente