- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii trebuie să țină cont de această greșeală! Riscați să pierdeți zilele de concediu

09 Aug, 09:57 • Bumbeneci Diana
Mai multe zile de concediu ar putea fi pierdute. Autoritățile anunță românii cu privire la această greșeală.
Românii trebuie să țină cont de această greșeală! Riscați să pierdeți zilele de concediu

Orice angajat de pe teritoriul țării noastre are dreptul la un concediu de odihnă, potrivit legii, de cel puțin 20 de zile pe an. Sunt luate însă în calcul și situații în care zilele de concediu se pierd, iar angajatul nu mai poate beneficia de ele.

Cum riscați să pierdeți banii din concediu

Codul Muncii

stabilește faptul că orice angajat are dreptul la un anumit număr de zile de concediu, însă acestea nu trebuie să fie mai puțin de 20.

În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă, angajatorul trebuie să îi acorde zilele de concediu rămase într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.

Art. 146. [efectuarea si compensarea concediului de odihna]
(1) Concediul de odihna se efectuează în fiecare an.
(2) În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioada de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.
(3) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

Când se pot pierde zilele de concediu

De cealaltă parte, trebuie să știți că există câteva excepții prevăzute de Codul Muncii care pot duce la reducerea numărului de zile de concediu de odihnă, proporțional cu perioada lipsită de la serviciu.

Este vorba despre zilele în care angajații lipsesc nemotivat de la locul de muncă sau intră în concediu fără plată. Astfel, zilele de concediu se reduc proporțional cu activitatea prestată.

Cu toate acestea, perioadele de incapacitate temporară de muncă, cele aferente concediului de maternitate, concediului paternal, concediului de risc maternal, concediului pentru îngrijirea copilului bolnav, concediului de îngrijitor și perioada absenței de la locul de muncă în condițiile articolului 152 se consideră perioade de activitate prestată. Cu alte cuvinte, nu afectează numărul de zile de concediu legale.

Vezi și: Pensii 2024. Fosta șefă a Casei de Pensii a spus adevărul! Pensionarii află ce venituri vor primi începând cu 1 ianuarie. Promisiunile au fost în zadar!

Concediu de odihna 2023
Concediu de odihna 2023

Art. 145. [durata concediului de odihnă]

(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucrătoare.

(2) Durata efectiva a concediului de odihnă anual se stabilește în contractul individual de muncă, cu respectarea legiișsi a contractelor colective de muncă aplicabile.

(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum și zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.

(4) La stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă, cele aferente concediului de maternitate, concediului paternal, concediului de risc maternal, concediului pentru îngrijirea copilului bolnav, concediului de îngrijitor și perioada absentei de la locul de muncă în condițiile art. 1522 se consideră perioade de activitate prestată.

(5) În situația in care incapacitatea temporară de muncă sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru îngrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuării concediului de odihnă anual, acesta se întrerupe, urmând ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu după ce a încetat situația de incapacitate temporară de muncă, de maternitate, de risc maternal ori cea de îngrijire a copilului bolnav, iar când nu este posibil urmează ca zilele neefectuate să fie reprogramate.

(6) Salariatul are dreptul la concediu de odihnă anual și în situația în care incapacitatea temporară de muncă se menține, în condițiile legii, pe întreaga perioadă a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat să acorde concediul de odihnă anual într-o perioada de 18 luni începând cu anul următor celui în care acesta s-a aflat în concediu medical.

Cum se calculează numărul de zile de concediu

Fiecare salariat are dreptul la 20 de zile de concediu. Asta înseamnă 12 luni de muncă x 1,66 zile pe lună. În cazul în care angajatul lipsește nemotivat de la muncă sau intră în concediu fără plată, numărul acestor zile poate scădea.

Așadar, dacă angajatul are activitate de la data de 1 ianuarie, asta înseamnă că până la sfârșitul lunii septembrie va acumula 15 zile de concediu (1,66 x 9 = 15 zile).

Te mai poate interesa în acest context și: A fost anunțată data limită până la care românii mai pot cumpăra vechime în muncă pentru pensie. Autoritățile anunță ce documente sunt necesare

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...