Banca Națională a României (BNR) a tras un semnal de alarmă cu privire la numărul crescut de plăți online și cu cardul realizate la casele de pariuri și cazinourile online, conform declarațiilor lui Florian Neagu, director general adjunct al direcției de stabilitate din cadrul instituției. Neagu a explicat că, în prezent, cele mai multe și mai mari tranzacții efectuate cu cardul în România se înregistrează în aceste domenii, evidențiind o tendință îngrijorătoare în comportamentul financiar al românilor, notează Știri pe Surse.
În cadrul unui eveniment recent, oficialul BNR a explicat că pariurile, biletele de loterie, jetoanele și jocurile de cazino reprezintă cea mai frecventă destinație a tranzacțiilor online cu cardul efectuate de români. Deși sumele sunt încă modeste în comparație cu totalul tranzacțiilor online, problema nu este de neglijat.
După cum estimează BNR, dintr-un total de aproape 100 de miliarde de lei tranzacții cu cardul în online, aproximativ 10 miliarde de lei sunt destinate acestui sector. Aceste cifre plasează pariurile și cazinourile online pe locul al doilea în topul volumelor tranzacțiilor online din România, o poziție care ridică îngrijorări cu privire la comportamentul financiar al populației.
„Vedem că pe primul loc ca număr de tranzacţii făcute de români cu cardul pe net sunt pariurile, inclusiv biletele de loterie, jetoane, jocuri de cazino şi tot aşa. Ca sume, în continuare rămân relativ modeste. Dntr-un total de aproape 100 de miliarde de lei tranzacţii cu cardul în online, pe această destinaţie, care ocupă, după criteriul volumului, locul al doilea, avem cam 10 miliarde de lei. Ca volume încă nu este o problemă pentru politica monetară, vorbesc aici de nişte comportamente”, explică directorul general adjunct al BNR.
Te-ar putea interesa și: Bancnote false mai multe în România. Raport de ultimă oră al BNR
Florian Neagu a subliniat că acest comportament reflectă o dorință puternică a românilor de a se îmbogăți rapid, ceea ce se manifestă nu doar prin tranzacțiile la casele de pariuri, ci și prin investițiile în criptomonede. Românii depășesc media europeană în ceea ce privește plasamentele în cripto-active, un fenomen care poate genera probleme și provocări pentru sistemul financiar național, arată datele BNR.
„Ceea ce contează este comportamentul de finanţare, dacă nu cumva este mai mult comportament nu pentru plasament de câştig, ci pentru gambling. În aceste condiţii, în care populaţia din România are deţineri de cripto-active peste media europeană, pot apărea unele probleme şi provocări pentru sistemul financiar.
Pentru că, în loc să plasezi banii în piaţa de capital, în fonduri de pensii sau depozite bancare, mergând în cripto-active, capacitatea de dezvoltare a sistemului financiar poate fi afectat”, explică directorul general adjunct al BNR.
Citește și: Anunțul zilei vine de la BNR: Se lansează o nouă monedă de mare importanță în România