Sursele guvernamentale au anunțat astăzi că salariul minim pe economie crește de la 1 septembrie pentru toți angajații din România. Concret, salariații vor avea un venit de 3.300 de lei, iar cei din construcții de 4.500, informează digi24.ro.
Salariul minim pe economie va crește de la 1 septembrie la 3300 de lei brut. Sursele guvernamentale au relatat că veniturile vor crește la 3.750 lei de la 1 ianuarie 2024. De asemenea, începând cu 1 septembrie, inclusiv angajații din construcții vor avea un venit mai mare: 4.500 de lei. Coaliția analizează un pachet de măsuri fiscale, care include eliminarea unor facilități fiscale. Totul se întâmplă în contextul în care pierderile rezultate din acordarea acestora se ridică la 75 miliarde de lei.
Citește și despre: Angajări 2023: Se dau salarii de peste 2000 de euro, este penurie de ingineri în România
Sursele guvernamentale arată că s-a convenit cu oficialii de la Comisia Europeană ca din septembrie 2023 să fie doar două cote de TVA. Există mai multe derogări la momentele actuale de la cota de 19%, cum ar fi cea de 5% pentru cultură, cărți, servicii turistice, manuale școlare, mâncarea pentru animale și tranzacțiile imobiliare. Comisia Europeană condiționează statul român și îi transmite că nu trebuie să mai existe aceste derogări.
Asta ar însemna ca 5% TVA să existe doar pentru protezele medicale. Ar urma să rămână TVA redus, la 9%, pentru alimente, medicamente și pentru serviciile HORECA. De asemenea, modificările fiscale vor fi îndreptate și către impozitele plătite de marile companii, dar discuțiile din Coaliție sunt grele. PSD și ministrul liberal al Finanțelor, Marcel Boloș, susțin luarea acestor decizii. În același timp, PNL se opune și aduc multe critici la adresa premierului, Marcel Ciolacu. Alte discuții pe acest subiect vor avea loc între liderii Coaliției luni.
Guvernul se gândește să majoreze salariul brut în construcții, de la 4.000 la 4.500 lei în 2024, tocmai pentru ca muncitorii să nu plece în vest, unde veniturile sunt mai mari. Facilitățile fiscale în construcții (scutirea de la plata CASS) au fost introduse prin Ordonanța 114/2018. Același act normativ prevede și un salariu de minimum 3.000 lei brut. Reducerea facilităților fiscale ar urma să se aplice din 2025, conform PNRR, iar până în 2028 să devină complet eliminate. Dacă Guvernul renunță la scutirea CASS, șantierele se vor restrânge. Mai mult decât atât, statul riscă să piardă banii primiți din investiții.
Vezi și: Salarii 1 ianuarie 2024. Venituri mai mari pentru o categorie de români, începând cu anul viitor