Anumiți români, mai exact cei ale căror atribuții la serviciu sunt repetitive și pot fi înlocuite de roboți și de Inteligența Artificială, trebuie să se pregătească pentru alte locuri de muncă, a afirmat ministrul Economiei, Radu Oprea, conform informațiilor transmise de Digi24.
„Inteligența artificială vine și va produce efecte într-un timp mult mai scurt decât ne așteptăm. Din această perspectivă, împreună cu colegul Bogdan Ivan, ministrul Dezvoltării, încercăm să discutăm cu mediul de afaceri și să vedem care ar fi impactul asupra locurilor de muncă”, a declarat Radu Oprea pentru sursa citată.
Când a fost întrebat dacă sunt șanse ca roboții să ne ia locurile de muncă, ministrul a răspuns:
„Unele da, dar trebuie să le transformăm în alte locuri de muncă. Deja o companie românească este listată la bursa de la New York, UiPath, și vine cu roboți care înlocuiesc munca repetitivă, ceea ce facem la fel de fiecare dată, mai ales în fața unui calculator”, explică ministrul Radu Oprea.
Potrivit acestuia, oamenii care au astfel de locuri de muncă care presupun activități repetitive „pot și trebuie să fie pregătiți pentru a avea alte joburi”.
„Am cunoscut antreprenori care au proiecte fantastice în Inteligența Artificială și mi-au spus că ei fac parte dintr-o comunitate de 5.000 de IT-ști care lucrează cu AI. Am fost surprins, mergând în Germania, la o firmă renumită, să văd că șefa departamentului de AI era din România.
Și în Washington am găsit mulți români speciliști în Cyber Security și Inteligență Artificială. Cred că avem ceva foarte puternic în România în această direcție”, a mai adăugat Radu Oprea.
Pe de altă parte, în luna februarie, Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării, încerca să liniștească oamenii spunând că cei buni nu vor putea fi înlocuiți de AI.
„Vreau să fie foarte clar oamenii buni nu vor fi înlocuiţi de noile tehnologii. Dar în schimb dacă este cineva ca efectiv nu se poate adapta acestor schimbări şi folosirii noilor tehnologii primul pas este să faci cursuri de formare, să îi dai aceste abilităţi prin poate să aducă o plus valoare mai mare actului administrativ.
Dacă nu îşi va dori să facă acest lucru este evident că nu vei putea să mergi înainte şi să modernizeze România cu oameni care nu îşi doresc acest lucru, care vor să facă în continuare situaţiile financiar-contabile cu creionul chimic pe hârtie, urmând să dea unui coleg mai tânăr respectivele planşe, iar colegul mai tânăr să stea să introducă manual datele într-un calculator, într-un soft.
Este evident că trebuie să ne schimbăm, dar vreau să fie foarte clar, oamenii buni nu vor fi înlocuiţi niciodată de maşini”, a explicat Bodgan Ivan.