Coaliţia de guvernare a amânat votul pentru eliminarea taxei pe boală până pe 12 martie, ceea ce înseamnă că sute de mii de români vor fi taxaţi în continuare cu 10% pentru concediile medicale.
Este revoltă în rândul medicilor de familie după ce Guvernul a anunțat verificări privind modul în care sunt eliberate documentele pentru concediile medicale, conform surselor de la Antena 3 CNN.
Așadar, PSD și PNL au hotărât să amâne până pe 12 martie votul în Camera Deputaților pentru eliminarea taxei pe boală. În Senat fusese scos impozitul de 10%, însă proiectul nu a terminat întregul parcurs legislativ şi nu poate fi aplicat. Ajuns în Camera Deputaţilor, acesta ar putea fi din nou modificat.
Ai mai putea fi interesat și de: Marius Budăi explică care sunt principalele schimbări privind noua Lege a pensiilor. Veniturile a peste 3 milioane de pensionari ar urma să crească
Este revoltă în rândul medicilor de familie după ce guvernul a anunțat verificări privind modul în care sunt eliberate documentele pentru concediile medicale.
Ministerul Sănătăţii vrea să trimită controale la medici pentru a se stabili daca sunt sau nu justificate. Acest lucru se petrece în timp ce oamenii spun că este discriminatoriu ca taxarea să se facă doar pentru anumite categorii de boli.
Un salariat are dreptul la maxim 90 de zile de concediu medical pe an. Această perioadă poate fi prelungită în funcţie de afecţiuni, însă, trebuie întrunită comisia de expertiză a spitalului.
Medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cu durata de cel mult 7 zile calendaristice, pentru un episod de boală, în una sau mai multe etape.
Ministerul Sănătăţii a anunţat controale la medicii de familie pentru a se stabili dacă aceste concedii sunt sau nu justificate. Asta după ce Marcel Ciolacu a anunţat că au fost date 274.000 de concedii medicale pentru dureri de spate şi 187.000 pentru strănutat şi răceală.
În 2023, peste 3 milioane de concedii medicale au fost acordate celor care suferă de cancer şi proaspetelor mămici.
Vezi mai multe știri: Schimbări majore pe piața muncii! Tinerii nu mai vor contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, ci pe termen scurt. Ce calități va trebui să aibă angajatul viitorului