Proiectul care prevede interzicerea centralelor de apartament a fost promovat de fostul ministrul al Mediului, Tánczos Barna, în contextul îngrijorător legat de poluare, informează economica.net. Cu toate acestea, se pare că propunerea mai trebuie „aprofundată”, pentru că decizia a fost amânată de Guvern.
Proiectul care prevede interzicerea centralelor de apartament rămâne în stadiul de avizare. Potrivit noului ministru al Mediului, Mircea Fechet, subiectul mai trebuie aprofundat, motiv pentru care Guvernul a amânat decizia. Mircea Fechet a declarat în iunie 2023 că nu s-a luat încă o decizie cu privire la termenul la care centralele de apartament vor dispărea. El a afirmat în urmă cu puțin timp că problema centralelor nu mai reprezintă un interes pentru Ministerul Mediului. Totodată, Mircea Fechet cere ca milioanele de locuințe care se încălzesc cu lemne să treacă la încălzirea cu gaz, tocmai pentru a nu mai pune presiune pe fondul forestier.
Te-ar putea interesa și: Încălzirea centralizată va mai putea fi susținută de primării încă 5 ani. Câte miliarde se estimează că vor fi necesare
„Există o nevoie certă de a finanța eficientizarea energetică a locuințelor și, până la centrale de apartament, aș vorbi despre 3,5 milioane de gospodării care încă se încălzesc cu lemn de foc, unele dintre ele având acces la rețeaua de gaze naturale și care ar putea să pună în viitor presiune mai mică pe fondul forestier, dacă or să treacă de pe încălzirea cu lemne pe încălzirea cu gaz, care este mai puțin poluantă”, arată noul ministru al Mediului.
Oprirea vânzării de centrale individuale pe gaz în Uniunea Europeană apare pe draftul de modificare al directivei actuale Ecodesign. Măsura ar trebui să fie implementată de la 1 ianuarie 2029 și a fost discutată în cadrul unui forum de consultare al Comisiei Europene pe 27 aprilie 2023. Textul noii reglementări ar trebui să fie finalizat în acest an pentru a fi publicat în 2024.
Executivul European a dezvoltat intenția de a interzice vânzarea de centrale individuale pe gaze prin pachetul RePowerUE. Pachetul este cel care încurajează statele membre să introducă interdicții naționale pentru centralele de apartament care utilizează combustibili fosili în clădirile existente și cele noi. Cu toate acestea, nu a existat vreo obligație impusă.
Vezi și: O nouă lovitură pentru românii care au încălzire pe lemne. Prețurile din 2023 sunt mai mari cu 40%