În ciuda problemelor de pe piață financiar-bancară, dar și a creșterii ratelor de-a lungul ultimilor, românii pare că și-au recâștigat apetitul pentru creditare și în 2024 au apelat din ce în ce mai mult la bănci pentru împrumuturi pentru achiziționarea de locuințe și terenuri, notează Ziarul Financiar.
Cererea pentru credite ipotecare în România a înregistrat o creștere semnificativă în 2024, românii fiind tot mai interesați de achiziționarea de locuințe sau terenuri. Conform datelor BNR, volumul creditelor ipotecare noi în lei din primele cinci luni ale anului a atins 18,6 miliarde de lei, aproape dublu față de aceeași perioadă din 2023. Totuși, o parte importantă din aceste împrumuturi reprezintă refinanțări sau restructurări ale împrumuturilor anterioare la dobânzi mai avantajoase.
În ceea ce privește soldul împrumuturilor pentru locuințe în lei, acesta a ajuns în luna mai 2024 la 92,6 miliarde de lei, doar cu 4,4 miliarde de lei mai mare față de mai 2023, această creștere reflectând creditele ipotecare efectiv noi din ultimul an. Băncile au încercat să revigoreze piața creditării ipotecare afectată de dobânzile mari, lansând oferte promoționale pentru împrumuturile noi și pentru refinanțările de credite existente la dobânzi reduse, în jurul valorii de 5-6%, uneori fixe pentru primii ani.
Te-ar putea interesa și: Informația momentului pentru toți românii care vor să-și ia un credit imobiliar! Secretul pe care băncile niciodată nu ți-l vor spune
BCR, de exemplu, a introdus în iunie 2024 credite ipotecare cu dobândă fixă de 4,99% pentru primii trei ani, ulterior variabilă, oferta fiind valabilă până la sfârșitul lunii august. Aceasta se adresează atât noilor clienți cât și celor care doresc refinanțarea altor împrumuturi. Brokerul Mircea Petrilă a explicat recent că dobânda fixă de 4,99% este foarte avantajoasă, având în vedere că EURIBOR depășește 4%.
În primele cinci luni ale anului, dobânda medie pentru împrumuturi noi în lei a fost aproape de 8%, în scădere față de aceeași perioadă din 2023 când a atins un vârf de 8,44%. Oana Ilaş de la Banca Transilvania a menționat că dinamica este mult mai mare în zona refinanțărilor, tendință care ar putea continua și pe viitor.
În contextul acestor dobânzi ridicate, mulți români au avut probleme legate de plata ratelor lunare. În acest context, au cerut de la bănci restructurări ale împrumuturilor, prin refinanțări și re-eșalonări. Mulți au profitat de ofertele promoționale ale băncilor pentru refinanțări la dobânzi mai mici, de 5-6%, iar unii au apelat la conversia ipotecarelor de la ROBOR la IRCC, beneficiind de rate mai avantajoase. Aceste credite convertite sunt înregistrate ca fiind noi, contribuind la creșterea aparentă a cererii pentru împrumuturi.
Citește și: Cum se păcălesc românii atunci când își plătesc anticipat creditele? Detaliile la care trebuie să fie atenți